YPG, çocuk asker alımını yasakladı

YPG Genel Komutanlığı birliklerine gönderdiği yazılı bir talimatta 18 yaşını tamamlamamış olanların silahaltına alınmaması konusunda uyardı.

17.12.2013, Sal - 07:07

YPG, çocuk asker alımını yasakladı
Haberi Paylaş
YPG Genel Komutanlığı birliklerine gönderdiği yazılı bir talimatta 18 yaşını tamamlamamış olanların silahaltına alınmaması konusunda uyardı.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı’nın hem askeri birliklere hem de kamuoyu için kaleme aldığı yazılı açıklamalarda YPG mevzuatlarında yer alan ilgili maddeleri hatırlatarak 18 yaşının altındakilerin silah altına alınmaması konusunda uyardı.

YPG, 2’inci maddenin 5’inci fıkrasına göre 18 yaşından küçüklerin silahaltına alınmasının yasak olduğunu belirterek, herkesin buna kesin biçimde riayet etmesini istedi.

YPG açıklamasında mevzuatlarını çiğneyenlerin 3’üncü maddenin 5’inci fıkrasınca cezalandırılacağını söyledi.

YPG Mevzuatının 2’inci maddesi 5’inci fıkrası, Suriye’de yaşayan herkesin 18 yaşını doldurduktan sonra YPG mevzuatlarını kabul edip, katılma başvurusunda bulunursa ön görülen YPG yeminini ettikten sonra YPG saflarına katılabilir.

3’üncü Madenin 5’inci fıkrasına göre, Cenevre Uluslararası Savaş Sözleşmelerini ve örgütsel yapıyı çiğneyenlerin YPG saflarındaki görevlerine son veriliyor.

YPG mevzuatının 1’inci maddesinin 18’inci fıkrasında ise “en büyük yanlışlık savaş suçları işlemektir” deniliyor.

1970’lerden bu yana çocukların askeri anlaşmazlıklarda kullanılmalarının sınırlandırılmasını amaçlayan birçok uluslararası sözleşme yürürlüğe girdi.

Bununla birlikte Çocuk Asker Kullanmayı Durdurun Koalisyonu çocukların askeri güçler içerisinde kullanılmasının ve askeri anlaşmazlıklarda aktif olarak yer almalarının yaygın olduğunu rapor etmiştir.

1989’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin M. 38’e göre, 'Taraf devletler on beş yaşından küçüklerin çatışmalara doğrudan katılmaması için mümkün olan tüm önlemleri alacaktır.'

Cenevre Sözleşmelerinin birinci protokolüne göre, on beş yaşını geçen çocuklar gözcü, haberci veya gözlemci olarak gönüllü hizmette bulunabilirler.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4941 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:16:49:43
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x