KDP-İ bölgeden çekilmeyecek

PKK’nin, Kürdistan Demokrat Partisi- İran’dan (KDP-İ) karargah kurmak istediği yerden çekilmesi istemine KDP-İ cephesinden ret yanıtı geldi.\n

23.05.2015, Cts - 21:27

 KDP-İ bölgeden çekilmeyecek
Haberi Paylaş
PKK’nin, Kürdistan Demokrat Partisi- İran’dan (KDP-İ) karargah kurmak istediği yerden çekilmesi istemine KDP-İ cephesinden ret yanıtı geldi.

PKK gerillalarının, Doğu Kürdistan partisi KDP-İ birliğini ablukaya alması sonucu yaşanan tartışma sürüyor. 15 gündür Keleşin bölgesinde konuşlanan ve karargah inşa etmek isteyen sözkonusu birlik, defalarca PKK ile sorun yaşarken, gerillalar bölgeyi boşaltmalarını istedi.

Edinilen bilgiye göre bugün konuyla ilgili toplantı yapan KDP-İ, söz konusu bölgeden çekilmeyeceklerini, sorunun çözümü için doğrudan ve dolaylı yollardan girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Ancak PKK’nin geri adım atmadığı ve mektup yoluyla dört parçadaki bazı Kürdistan partilerine tavrını bildirdiği öğrenildi.

KDP-İ: PKK saldırgan bir tutum içinde

Rûdaw’a konuşan KDP-İ Genel Sekreter Yardımcısı Hesen Şerefi, PKK’yle sorunun diyalog yoluyla çözülmesi taleplerine PKK’nin olumsuz yanıt verdiğini söyledi.

Hesen Şerefi, “KDP-İ olarak farklı yollarla PKK’yle diyalog kurmaya çalıştık ancak PKK saldırgan bir üslupla cevap vererek, sözkonusu birliğimizin bölgeyi terketmeden bizimle masaya oturmayacaklarını bildirdi” dedi.

Şerefi, PKK’nin sert cevabı sonrası kendilerine yazdıkları mektupta, “Amacınız Doğu Kürdistan’daki mücadeleye, özellikle KDP-İ’ye engel çıkarmaksa, KDP-İ hiçbir şekilde böyle bir baskının altına girmeyecektir” ifadelerini kullandıklarını belirtti.

KDP-İ birliğinin konuşlandığı bölgenin PKK hakimiyetinde olmadığını belirten Şerefi, 1979’dan bu yana birçok Kürt partisinin bu bölgede bulunduğunu ve birbirlerine sorun çıkarmadığını ifade etti.

Doğu Kürdistanlı partilerden tepki

PKK’nin bu tutumu Doğu Kürdistanlı diğer partilerin de tepkisine yol açtı. Doğu’daki diğer KDP örgütü de sorunun uzaması durumunda tutum takınacaklarını belirtti. PKK’nin tavrının Doğu ve Kuzey Kürdistan partileri arasında soruna yol açacağı ifade edildi.

KDP-İ’yle bağlantılı Devrimci Topluluğu grubu da PKK’nin Doğu partilerine engel olmasından rahatsız olduklarını belirterek KDP-İ’ye destek verdi ve KDP-İ’nin Doğu Kürdistan’ın her yerinde karargah inşa etme hakkının olduğunu bildirdi.

Kürdistan Emek Topluluğu da PKK ve KDP-İ arasında yaşanan sorunun Kürt düşmanlarının çıkar sağlamasına mahal vermemesi gerektiğine vurgu yaptı.

PKK-PDK-İ gerginliği İran’ı alarma geçirdi

Öte yandan Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerinde PKK gerillaları ve PKD-İ peşmergeleri arasında yaşanan gerginliğin ardından İran rejiminin Şino kentine asker yığdığı ve eski karakollarını doldurduğu belirtiliyor.

Bir grup İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) peşmergesinin, Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerindeki Kelaşin bölgesinde yerleşmek istemesine PKK’nin karşı çıkması üzerine yaşanan gerginliğin sona ermesi için taraflar arasında görüşmeler sürerken, İran devlet güçlerinin sınırın öte yanındaki Şino ilçesine güç yığdığı öğrenildi.

BasNews’in Şino’daki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, İran rejimi ilçeye çok sayıda asker takviye etti. Kaynaklar ilçeye getirilen askerlerin eski karakolların tümüne yerleştirildiğini ve alarm durumunda bekletildiğini de aktardı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6059 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:13:47:33
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x