Kürt Partileri, İran rejimini protesto etti

Kürt partileri, Urmiye Cezaevi’ndeki açlık grevi ve İran’da Kürt siyasilerinin idam edilmesini protesto etti.

17.12.2014, Çar - 15:25

 Kürt Partileri, İran rejimini protesto etti
Haberi Paylaş
Kürt partileri, Urmiye Cezaevi’ndeki açlık grevi ve İran’da Kürt siyasilerinin idam edilmesini protesto etti.

Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentinde Kürt siyasi tutuklu ve hükümlülerin 29 gündür başlattığı açlık grevi sürüyor. Durumu kritik olan tutuklular için sivil toplum örgütleri eylemler düzenliyor.

Azadi Hareketi Sözcüsü Adem Özcaner, İran devletinin diktatör olduğunu belirterek, “İnsanların siyasi düşüncelerinden dolayı cezalandırılması, insan haklarına aykırıdır” dedi.

Açlık grevindeki tutukluların taleplerinin yerine getirilmesini isteyen Özcaner, “İran uluslar arası denetime kapalı, dikta bir ülke. Uluslararası kurumlar, mesele Kürt meselesi olunca ağır davranıyor. Kapitalist ülkeler çıkarları doğrultusunda hareket ediyor” dedi.

Sivil toplum örgütlerinin yaptığı eylemlerin kısa sürede sonuç vermeyeceğinin altını çizen Özcaner, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

PAK’tan protesto çağrısı

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de, insan hakları kuruluşlarının sessizliğinden yakındı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nin (AB) şimdiye kadar İran’da idam edilen Kürtler’le ilgili bir tutum takınmadığını belirten Özçelik, Kürtleri yaşadıkları her yerde İran rejimini protesto etmeye çağırdı.

DBP: Bir gecede 18 kişi asıldı

Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) yapılan yazılı açıklamada da, İran’da Hasan Ruhani’ nin cumhurbaşkanı olmasının ardından idamların arttığı belirtilerek, bir ayda idam edilenlerin sayısının 33’ü bulduğu Tahran’daki Kızılhisar zindanında bir gecede 18 kişinin idam edildiği hatırlatıldı.

45 Kürt’ün idam tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Tüm insanlığın ayıbını 29 siyasi tutsak açlık grevine girerek gözler önüne sermiştir. Grev 28’inci gününde olmasına rağmen hala tutsakların talepleri karşılanmamıştır. Bu temelde herkes özgürlüğünü isteyen bütün kesimlere dönük gerçekleştirilen işkencelere karşı çıkmalı, idamları durdurmak için seferberlik ruhuyla direnişe geçebilmelidir.”

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de, yaptığı yazılı açıklamada, 2 bin 500 yıllık Pers hanedan geleneğini arkasına almakla övünen İran’da idam vahşeti yaşanırken, Kürdistan Parlamentosu’nun beş resmi dil uygulamasıyla demokrasi ve özgürlük dersi verdiğini ifade etti.

Çiftyürek, tüm diktatörlükler gibi İran rejiminin terör estirerek ve idamlarla halkları korkutarak sindirmeyi hedeflediğini belirterek, şöyle dedi:

“İran rejiminin idamları durdurması ancak hem uluslararası hem daha da önemlisi içerde güçlü karşı tepki ve mücadeleyle mümkün olabilir. Uluslararası kamuoyunu, idamları durdurması ve adil demokratik yargılamanın yapılması için daha fazla İran’a baskı yapmaya çağırıyoruz! İdamlara hayır!”

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak – Par) de, bugün İran’ın Ankara Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakmıştı. Rudaw
Nerina Azad
Bu haber toplam: 4604 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:06:21:43
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x