İlk Kürtçe Sesli Kütüphane kayıt almaya başladı

Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kürtçe Sesli Kütüphane Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda faaliyetlerine başladı.

19.12.2014, Cum - 07:26

İlk Kürtçe Sesli Kütüphane kayıt almaya başladı
Haberi Paylaş
Kentte bulunan engellilere, daha iyi bir yaşam kalitesi sunma ve engellileri sosyal yaşama katma amacıyla hizmet veren Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Şube Müdürlüğü bir ilki gerçekleştirerek Kürtçe Sesli Kütüphane’yi kurarak kayıt almaya başladı.

Dünyada birçok örneği olan ve birçok dilde özellikle görme engellilere yönelik açılan sesli kütüphanelerin benzeri Amed’de ilk kez Kürtçe olarak kayıt almaya başladı. Alınan kayıtlarla görme engelliler kendi ana dillerinde kitap dinlemeye başlayacak.

Yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın sonucunda oluşturulan Kürtçe Sesli Kütüphane teknik donanım olarak birinci sınıf kayıt stüdyosu şeklinde dizayn edildi. Kürtçe Sesli Kütüphane’de, profesyonel mikrofon, pre anphi, yüksek kalitede ses kartı, efekt işlmcisi ve kulaklık amfisi bulunuyor. Yalıtım sistemi içinde kurulan Kürtçe Sesli Kütüphane’nin ses akustiğiyse uluslararası standartlara uygun olarak düzenlendi.

İlk olarak görme engellilerin kitap dinleme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan Kürtçe Sesli Kütüphane bu işlevi dışında okuma yazma bilmeyen yurttaşlara da hizmet verecek. Özellikle bu projeyle kadınlara ve yaşlılara da ulaşmayı amaç edinen Kürtçe Sesli Kütüphane ayrıca her yaşta Kürtçe eğitim almak isteyen ya da almakta olanlara dönük çalışma yürütecek

İLK KAYITLAR ALINMAYA BAŞLADI…

Kürtçe Sesli Kütüphane’ye Amed’de bulunan dublaj ve seslendirme alanında profesyonel sanatçılar gönüllü olarak destek veriyor. Bu alanda profesyonel olan sanatçılar ilk okumalarını gerçekleştirdi.

Kürtçe Sesli Kütüphane’de ilk kayıtlar belirli yaş grubunda bulunan çocuklara yönelik olarak alınmaya başladı. Bu kayıtlar daha çok klasik Kürt masalları, hikâyeleri ve fıkralarını barındırıyor.

DENGBEJLER UNUTULMADI…

Amed Büyükşehir Belediyesi Dengbej Evi’nde çalışmalarını yürüten dengbejlerde Kürtçe Sesli Kütüphane’de kayıt yapacak. Dengbejlerden alınacak ses kayıtları orijinaline sadık kalınarak her hangi bir müzik enstrümanı ve hiçbir teknolojik efect kullanılmadan alınacak.

Faaliyetlerine başlayan kütüphanenin sorumlusu ve ton maisteri Mustafa Demir, daha önce farklı dillerde örneği bulunan sesli kütüphanelerin ilk kez Kürt dilinde kayıt almaya başladığını söyledi. Demir, Kürt dilinde buna benzer olarak bir iki çalışmanın olduğunu ancak ilk defa profesyonel anlamda Kürtçe Sesli Kütüphanenin kurulduğunu sözlerine ekledi.

Kurulan Kürtçe Kütüphane ile ilk olarak Kürt edebiyatında yer alan yapıtların seslendirileceğini kaydeden Demir, “Kürt edebiyatı dışında orijinali Kürtçe ya da Kürt diline çevrilmemiş bilimsel yayınlarda sesli kütüphanede seslendirilecek” dedi.

Alınacak ses kayıtlarına isteyen yurttaşların Amed Büyükşehir Belediyesi web sitesinde oluşturulacak linklerden ulaşabileceğini aktaran Demir, ayrıca imkanlara dahilinde bütün sesli kütüphanelere ve buna benzer çalışma yürüten kurumlara aldıkları kayıtları göndereceklerini belirtti.

Yapılacak bu hizmettin tamamen ücretsiz olacağını dile getiren Demir, “yapılan bu hizmetten herkes faydalanabilecek. Amed Büyükşehir Belediyesi web sayfasındaki link dışında isteyenlere aldığımız kayıtları cd ve veri şeklinde paylaşacağız” dedi.

Kürt edebiyatı ile ilgilenen yazar ve aydınlarına da seslenen Demir, bu kütüphanenin ilk olduğunu bu yüzden ellerinde kaynak bulunanların kendileri ile paylaşmalarını talep etti. Ayrıca dublaj ve seslendirme konusunda da gönüllülere ihtiyaçlarının olduğunu aktaran Demir, bu konuda kendileri ile çalışmak isteyenlerin Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Kürtçe Sesli Kütüphane’ye başvuru yapabileceklerini söyledi.

ANF
Bu haber toplam: 3482 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:12:11:15
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x