Kiras ve fîstan örgütsel elbise sayıldı iddiası

Kürt toplumunda kadınların vazgeçilmez geleneksel kıyafetlerinden olan kiras ve fîstanın Van M Tipi Kapalı Cezaevi tarafından \"örgütsel elbise\" sayılarak kadın tutsaklara verilmediği belirtildi.

03.10.2015, Cts - 07:13

Kiras ve fîstan örgütsel elbise sayıldı iddiası
Haberi PaylaÅŸ

Van M Tipi Kapalı Cezaevi\'nde tutsaklara verilmek üzere yakınları tarafından cezaevine götürülen bölgede kadınların vazgeçilmez geleneksel kıyafetlerinden olan kiras ve fîstanın, gardiyanlar tarafından \"Normal elbise değil, örgüte ait elbiseler\" denilerek cezaevine alınmadığı iddia edildi.

Sarı ve kırmızı renklerden oluşan 2 adet kiras ve fîstanı cezaevinde bulunan ablası Herdem Acar için götüren Leyla Acar, kıyafetleri cezaevinin emanet bölümü tarafından kabul edilmesine rağmen bir hafta sonrasında gittiği görüşmede kıyafetlerin ablasına teslim edilmediğini öğrendi. Duruma tepki gösteren Acar ise, kararın keyfi ve siyasi olduğuna dikkat çekti.

\'Normal elbise değil örgüt elbisesi\'

Gardiyanlarca kendisine \"Normal elbise değil, örgüte ait elbiseler\" denilerek elbiselerin iade edildiğini belirten Acar, \"Bu kıyafetleri normalde yüzyıllardır herkes giyiyor ve yöresel kıyafetlerdir. Bu kabul edilemez bir şeydir. Onları, düğünlerde, bayramlarda, normal yaşamımızda giyeriz. Sadece bu baskılar siyasi tutsaklara yapılıyor. Bu uygulamayla da ilk kez karşılaşıyoruz. Kendi topraklarımızda yöresel kıyafetlerimize bile tahammül edilmiyor\" dedi.

\'Baskılar çığırından çıktı\'

Son dönemde yaşanan çatışmalı süreçle birlikte siyasi tutsaklar üzerinde de baskıların artığına dikkat çeken Acar, \"Baskılar artık çığırından çıktı. Bu baskıların bir önce son bulmasını istiyoruz. Büyük hak ihlalleriyle karşı karşıyayız. Daha öncede bu cezaevlerinde kabul ediliyordu. Bu uygulamaların tamamı keyfi olarak yapılıyor. Sonuçta kimseye hesap vermiyorlar\" diye konuştu.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 9607 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:11:22:38
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x