ABD'de araştırıldı: Kanser hücrelerini durduruyor

ABD\'deki araştırmada, Kuzey Kürdistan\'da yayla muzu olarak da bilinen Işgın\'ın kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ortaya çıktı.

30.04.2016, Cts - 16:35 [ Güncellenme: 30.04.2016, Cts - 21:08 ]

ABD'de araştırıldı: Kanser hücrelerini durduruyor
Haberi Paylaş

ABD\'nin Atlanta Üniversitesi\'nde iki aşama hâlinde yapılan deneyler fareler üzerinde gerçekleştirildi. Işgında bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edildi. Sadece iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü. Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi.

Araştırmadan çıkan bu bulgu yeni bir kanser ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak her ne kadar deney sonuçları olumlu olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi için birçok yeni araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor.

Işgın hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde \"Işgın hayatınızı kurtarabilir \" başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu.

Tozlaşması rüzgârlarla olan ve kendi cinsinin diğer türleriyle melezlenebilen ışgın tıbbi bitkiler sınıfına girdiğinden farmakolojik araştırmalarda çok sık kullanılıyor. Çiğ olarak yenen, zeytinyağlı, yumurtalı yemeği ve reçeli de yapılan ışkın oldukça farklı tariflerde kullanılıyor.

Yüksek kesimlerde yetişen ve birçok kişinin geçim kaynağı olan bölgedeki bazı yerlerde ‘Yayla muzu‘ , ‘Revas’ veya ‘Kürt Muzu’ adıyla tanınan, şeker, tansiyon, mide hastalıklarına hatta kansere iyi geldiği belirtilen ışgın, baharın gelmesiyle tezgahlardaki yerini aldı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 17751 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:15:39:30
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x