Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde Bitlis Miri Evdal Han

Kürdistan tarihine derin izler bırakan tarihi kişiliklerinden biri olan Bitlis Miri Evdal Han, TRT Kurdî\'de yayınlanacak olan Çanda Qedîm programının bu haftaki konusu.

01.04.2015, Çar - 10:29

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde Bitlis Miri Evdal Han
Haberi Paylaş
TRT Kurdî Kanalında yayınlanan Çanda Qedîm (Kadim Kültür) programı her hafta Kürt tarihi için önemli konuları ekrana getirmektedir.

Kürt tarihinde şüphesiz yüzlerce tarihi şahsiyet var ki kendi dönemlerine cesaret ve siyasi dehalarıyla iz bırakmışlardır.

Bu tarihi şahsiyetlerden birisi 17. yüzyılda yaşamış olan yüksek ilim ve fazilet sahibi Bitlis Miri Evdal Han’dır.

Çanda Qedîm ( Kadim Kültür) programının yapımcısı ve Yönetmeni Nevzat ALADAĞ bu haftaki programın önemini şöyle anlattı:

‘’Tarih kaynaklarında maalesef Evdal Han üzerine fazla çalışma bulunmamaktadır. Biz de yaptığımız araştırmalarda Evdal Han hakkında kaynak olabilecek en önemli eserin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi olduğunu gördük. Evliya Çelebi belki de o zaman Bitlis’te olmasa idi bugün Evdal Han hakkında hiç bilgimiz olmayacaktı’’.

Nevzat ALADAĞ daha şöyle devam etti:

‘’O dönemin Diyarbakır Valisi Melik Ahmet Paşa’nın Evdal Han’la mücadelesinin amacını Evliya Çelebi’ye şu cümlelerle anlatıyor”:

Sultan IV. Murad Bağdat seferine çıkmadan önce Evdal Han ‘a misafir oluyor ve misafirperverliğinden çok memnun kalıyor. Daha sonra Sultan IV. Murad sefere çıkıyor ve sefer dönüşünden sonra karşılama için Evdal Han ‘ı karşısında görmeyince çok sinirleniyor. IV. Murad yanında bulunan ayrıca damadı olan Melik Ahmed Paşa’ya Evdal Han’dan bu olayın intikamını almasını istiyor. Melik Ahmet paşa, padişahın bu isteği yerine getirmek için Evdal Han’la mücadeleyi hiçbir zaman aklından çıkarmamıştır.

1654-1655 yıllar arasında Melik Ahmet Paşa tarafından Bitlis talan ediliyor ve bu olaydan da üç yıl sonra Evdal Han yakalanıp İstanbul’a götürülüp idam ediliyor.’’

Çanda Qedîm (Kadim Kültür) programında bu gece Evdal Han, Bitlis olayları ve Bitlisin siyasi durumu işlenecek ve program konukları Araştırmacı Yazar Xalid SADÎNÎ, Araştırmacı yazar Ziya AVCI Ve Sofya Üniversitesinden sosyolog Yaşar ABDULSELAMOĞLU ile birlikte Evdal Han detaylı bir şekilde ekrana getirilecek.

Çanda Qedîm (Kadim Kültür) bu gece 22: 15’te TRT KURDÎ ekranlarında olacaktır.

*** Görsel temsilidir

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5492 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:09:22:13
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x