Remezan Kerim: Kürt-Yahudi İliskileri-6

Kürtlerle İsrail arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde 2009-2011 daha oldu.

19.10.2014, Paz - 07:32

Remezan Kerim: Kürt-Yahudi İliskileri-6
Haberi Paylaş
Kürtlerle İsrail arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde 2009-2011 daha oldu.
Herema Kurdistan de yayına başlayan ‘İsrail-Kürt\' dergisi, İsrail\'deki Kürt Yahudileri Kurdistana dönmeye çağırıyor. Kürt-İsrail ilişkilerini derinleştirmeyi hedefleyen dergi.
“İsrail Kürt halkının haklarına daima destek vermiştir. Kürtler gelecekte İsrail\'in stratejik müttefiki olabilir. Bu da elbette imkânsız bir şey değil. Her bir millet ve ülke diplomatik ve siyasi ilişki kurmakta serbesttir. Bu Kürtleri de kapsıyor. Diğer halkları ezmeye ve haklarını ihlal etmeye çalışan etraftaki bir takım ülkeler, bu ilişkiyi Kürtlere reva görmezler…”

Eski Dışişleri Bakanı Livni, verdiği bir röportajda dile getiriyor bu düşüncelerini.
– Kürdistan\'da ‘İsrail-Kürt\' adlı bir derginin çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok mutluyum… Hiç şüphesiz ki İsrail-Kürt dergisi, Kürt ve İsrail milletleri arasında ilişki ve dostluk kanallarından biridir. İsrail\'de çok sayıda Yahudi Kürt yaşıyor. Bunların Kürdistan\'a gidip orada yaşama hakkı, kültürlerini özgürce müdafaa hakkı bulunuyor… Biz Kürtlerle olan ilişkilerimizin devam etmesini ve ilerlemesini çok istiyoruz. Kürt ve Yahudilerin birbirlerinden yakın olmayı başarabilen iki millet olduğu gerçeği yakın gelecekte net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

AMAÇ İSRAİL-KÜRT İLİŞKİLERİNİ KUVVETLENDİRMEK
İsrail-Kürt dergisi ilk iki sayısında olduğu gibi son sayısında da İsrail Kürt ilişkilerini kuvvetlendirmeye yönelik haberlere imza atıyor. İsrail ile Kurdıstan de Yahudilerin tarihi bağlarına, Yahudi Kürtlerin hikâyelerine, ortak kültür ve siyasi-ekonomik girişimlere yönelik araştırmalara değiniyor. Kürtçe ve İngilizce 52 sayfadan (2 sayfası İngilizce) oluşan derginin en büyük söylemi ise “zengin ve güçlü bir Kürdistan\'ın inşası için İsrail\'deki Yahudilerin Irak\'a döndürülmesi.” Bu yönde her iki ülkeye çözüm alternatifleri sunmaktan. Dergiye göre, bugün İsrail\'de Filistin\'e yakın sınır bölgesinde yaşayan Yahudi Kürtlerin Kurdıstana dönmesi durumunda Filistin-İsrail sorununda, özellikle yerleşimciler krizinde bir rahatlama sağlanacak.

İsrail’in Kanal 2 televizyonu Eylül 2010 , PKK liderlerinden Murat Karayılan’la Kandil’de yapılan bir röportajı yayınladı. Röportajda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu politikalarını eleştiren Karayılan, Tel Aviv’den Ankara ile askeri ilişkilerini kesmesini istedi.
Röportaj için Kandil’e çıkan televizyon ekibinden muhabir Itai Anghel’e konuşan Karayılan, Biliyoruz ki İsrail düşman çevresinde yalnızlık içindedir. Ve biliyoruz ki Kürtler ve İsrail ve Yahudiler gibi soykırım geçirmişler ve halkları katliamlara maruz kalmışlardır. Düşündüğümüzde bizim düşmanlarımızın aynı zamanda İsrail\'in de düşmanları olduğunu anlıyoruz. Bilindiği üzere halihazırda Türkiye, İran ve Suriye arasında bizi imha etmeye yönelik bir anlaşma vardır.
Kurdistan devleti kurulmasindaa sonra en stratejık muttefık İsrael olacak.

Siyasetçi ve gazeteci
Remezan Kerîm-şakro (Rezan MAD)
10/10/2014

Nerina Azad
Bu haber toplam: 12268 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:11:03:44
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x