Şeyh Said ve arkadaşları anıldı

PAK, Diyarbakır’da Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 90. yıldönümünde bir anma etkinliği düzenledi.\n

29.06.2015, Pts - 16:12 [ Güncellenme: 29.06.2015, Pts - 20:36 ]

 Şeyh Said ve arkadaşları anıldı
Haberi Paylaş
Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Diyarbakır’da AZC Plaza önünde 29 Haziran 1925’te idam edilen Kürt lider Şeyh Said ve arkadaşlarını andı. Burada Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) ve Türkçe açıklama yapıldı.

PAK Diyarbakır İl Yönetim üyesi Minhal Bayram tarafından okunan açıklamada, “Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilişlerinin bu yıldönümünde de Kürdistan halkının düşmanları vahşi yüzlerini sergilemeye devam etmektedir. Kobanê’de IŞİD’li katiller sürüsünün saldırısıyla, çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 200’den fazla insanımız hunharca katledildi, yüzlercesi de yaralı durumundadır” denildi.

Kürdistan bayraklarıyla yapılan açıklamada Şeyh Said hareketinin ortaya çıkışı ve gelişimine değinildi.

Açıklamada Batı Kürdistan\'da ki Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Halk Hareketi’ne (TEV-DEM) birlik çağrsı yapıldı.

“Kürdistan özgürlük mücadelesini 200 yıldır katliam, soykırım, hapis, talan, yağma ve zulumle bastırmaya çalışan Kürdistan halkının düşmanları döktükleri kanda boğulacaklardır” denilen açıklamada:“Bugün halkımız Güney Kürdistan’da federe devletiyle bağımsızlığa doğru yürürken, Rojava Kürdistanı’nda da kahramanca bir direniş sergilemektedir. Evet, böylesi bir süreçte de Kürdistan halkı elbette ki Şeyh Said ve arkadaşlarını unutmadığını göstermektedir.” denildi

13 şubat 1925’te Şeyh Said öncülüğünde başlayan isyan kısa süre sonra bastırıldı. Şeyh Said’in de aralarında bulunduğu 81 kişinin yargılanması yaklaşık bir ay sürdü. 28 Haziran’da Şeyh Said’in dahil 47 kişiye idam cezası veridi. Bir gün sonra da Dağkapı’daki meydanda (Bugün Şeyh Said Meydanı) Şeyh Said ve arkadaşları idam edildi. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri ise halen bilinmiyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3784 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:22:50:21
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x