‘Beş Kiliseler’ yok olma tehlikesiyle yüz yüze

Kars’ın Digor İlçesi’nde bulunan Beş Kiliseler\'den ayakta kalan tek yapı Aziz Sarkis Kilisesi de bakımsızlık nedeniyle yok olmak üzere.

29.07.2015, Çar - 07:36

‘Beş Kiliseler’ yok olma tehlikesiyle yüz yüze
Haberi Paylaş

Kars’ın Digor İlçesi’nde bulunan Beş Kiliseler’den ayakta kalan tek yapı Aziz Sarkis Kilisesi de bakımsızlık nedeniyle yok olmak üzere.

Ani Antik Kenti’nin yaklaşık 25 kilometre güneybatısında bulunan ve Digor’a 5 kilometre uzaklıkta bulunan 3 kaya çıkıntısı üzerine kuruluna Beş Kiliselerden günümüze kadar kalmayı başaran tek yapı Aziz Sarkis Kilisesi de geçen süre içerisinde bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılarak kaybolmaya yüz tuttu.

Aziz Sarkis Kilisesi kısa süre içerisinde önlem alınmazsa diğer dört kilise gibi yıkılacak.

İhlas Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Aziz Sarkis Kilisesi’nin içi hayvan barınağı haline gelmiş, kilisenin duvarları yıkılmış, taşları sökülerek vatandaşlar tarafından götürülmüş ve bazı kısımları da define avcıları tarafından kazılmış durumda.

Bugüne kalan Aziz Sarkis Kilisesi dışında Digor bölgesinde Aziz Karapet, Meryem Ana (Surp Astvatsatzin), Aziz Stefanos, Aziz Krikor ve Aziz Sarkis Kiliseleri bulunuyordu.

13. yüzyılda Moğol istilası nedeniyle terk edilen kilisenin 1878’de, Kars bölgesinin Rus yönetimine geçmesiyle onarıldığı ve kilisenin yeniden ibadete açıldığı tahimn ediliyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2517 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:03:34:37
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x