4 Parça'dan Ortak Görüş: Başkan Barzani Devam Etmeli

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani\'nin görev süresinin dolmaya yaklaşması Kürd siyasi parti ve temsilcilerinin gündemine oturmaya başladı. Dört parçadan siyasiler ortak temenni etrafında buluşuyor: Barzani devam etmeli!

24.03.2015, Sal - 07:41

4 Parça'dan Ortak Görüş: Başkan Barzani Devam Etmeli
Haberi Paylaş
Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresinin 31 Eylül’de dolacak olması, IŞİD, bağımsızlık, Bağdat krizi, ulusal birlik ve ekonomik darboğaz gibi meselelerle yoğun mesai harcayan Kürdistan Bölge Yönetimi’nin (KBY) bu konuyu da masaya yatırmasını elzem kılıyor. İki dönemdir başkanlık yapan Barzani, ilk dönem görev süresinin bitiminde yeniden başkan olmak istemediğini belirtmesine rağmen yoğun siyasi baskı ve kamuoyunun talebi üzerine görevini bir dönem uzatmayı kabul etmişti. Bölge yönetiminin siyasi kulislerini ve Barzani’nin politik duruşunu takip edenler, Barzani’nin bir dönem daha başkanlık makamında kalmak istemediği yönünde. Gazetemize konuya dair görüşlerini aktaran Kürd siyasi parti temsilcileri, politikacı ve aydınlar ise ortak bir temenniyi dile getiriyor; “Başkan Barzani bir dönem daha devam etmeli…”

Kısa bir süre önce Kürdistan Parlamentosu’nda konunun gündeme geldiği ve PDK’nin Barzani’nin görev süresini bir dönem daha uzatma yönünde çalışma başlattığı şeklinde haberler yapılmıştı. Ancak PDK Politbüro’dan konuya dair yapılan açıklamada böyle bir çalışmanın olmadığı dile getirildi. Bir süre önce Goran Hareketi Lideri Noşîrvan Mustafa ve YNK’li bazı siyasetçiler de Başkan Barzani’nin görev süresinin mutlaka uzatılması gerektiğini dile getirmişti. Ancak Kürdistan Anayasası’na göre Barzani’nin bir dönem daha görevde kalabilmesi sadece özel durumlarda mümkün. Bunun için meclisin toplanıp ilgili yasayı değiştirmesi ve ardından referanduma gitmesi gerekiyor.

Ancak bu düzenleme yapıldığında Barzani’nin bir dönem daha kalmayı kabul edip etmeyeceği merak konusu.

Kürdistan’da devam eden IŞİD tehlikesi, İran’ın Kürd siyasetine baskıları, Şii milisler ve Bağdat ile devam eden sorunlar, bağımsızlık beklentisi ve iç birliğin henüz sağlanamamış olması ve özellikle dünya diplomasisi nezdinde Barzani’nin elde ettiği itibar düşünüldüğünde ise Barzani’den başka bu süreci göğüsleyecek nitelikte bir başka seçenek söz konusu değil.

Talabani’nin sağlık sorunları nedeni ile siyasetin dışına çekilmesinin yarattığı olumsuz sonuçlar atlatılamamışken, Barzani’nin de aktif siyasetten çekilmesinin Kürdleri zor durumda bırakacağını söyleyen siyasi gözlemciler, Güney Kürdistan’daki iç dengeleri, parçalararası ilişkileri ve Kürdistan’ın dünya devletleri ile olan ilişkileri konusunda Barzani kadar siyaset üstü ve prestijli bir başka aktörün olmadığı görüşünde. Görüşlerine başvurduğumuz Kürdistan’ın her parçasından siyasetçiler de ‘Kürdistan’ın şu durumda Barzani’ye hayati önemde ihtiyacı olduğu ve IŞİD bertaraf edilip bağımsızlık ilan edilene kadar’ Barzani’nin görevini sürdürmesi talebini dile getiriyor.

”Barzani görev süresinin uzatılmasını istemiyor”

KBY Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresiyle ilgili BasHaber’e açıklamalarda bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Parlamenteri Omid Xoşnav, KBY Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresinin uzatılması için PDK Politbürosu’nda bu konunun diğer siyasi partilerle müzakere edilmesine ilişkin kendilerine herhangi bir kararın intikal etmediğini söyledi. Goran Hareketi Genel Başkanı Noşirwan Mistefa’nın parlamentoda KBY Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresinin uzatılması için karar çıkarma çabası içerisinde olacaklarını söylemesinin hatırlatılması üzerine Xoşnav, “Maaesef bazı partiler ve milletvekilleri hiç de şık olmayan bir biçimde Sayın Barzani’nin görev süresini gündemleştiriyor. Ancak Mesud Barzani daha önce görev süresi uzatıldığında olduğu gibi, şimdi de görev süresinin uzatılmasından yana değil” dedi. 31 Ağustos’ta görev süresi sona eren KBY Başkanı Mesud Barzani iki dönem üst üste başkanlık yapmış, kaolisyon ortağı PDK ve YNK’nin ortak kararıyla 2013’ün 31 Ağustos’unda görev süresi parlamento tarafından bir dönem daha uzatılmıştı.

Dr. Osman: Referandum olmazsa Barzani kabul etmez

KBY Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresinin uzatılması veya bir dönem daha görevde kalması tartışmaları ile İran’ın Ortadoğu’daki etkinliğinin artması ve bununla paralel İran-ABD yakınlaşması konularında BasHaber’in sorularını yanıtlayan Eski Irak Parlamentosu Kürd Milletvekili Dr. Mahmud Osman, PDK ve YNK’nin ortak tavrıyla bir önceki dönemde görev süresinin uzatılmasını hoş karşılamayan Barzani’nin referandum olmaksızın görev süresinin uzatılması fikrini kabul etmeyeceğini ve bunun anlaşılır bir tavır olacağını söyledi. Barzani’nin referandum olmaksızın görev süresinin tekrar uzatılmasının meşruiyetinin zayıf olacağını bildiğini ve bunu kabul etmeyeceğini dile getiren Osman, bu konunun referanduma götürülmesinin en isabetli karar olacağını belirtti ve şöyle devam etti: “Meşrutiyetinin sorgulanmaması için en isabetli yöntem bu konuyu referanduma götürmektir. Sayın Mesud Barzani bu şekilde halkın desteğini alarak ve meşruiyetini ilan ederek tekrar görevini sürdürebilir. Bunun dışında bir yöntemle iş başında kalmayı kabul etmez. Bu zor bir yöntem değil. Parlamento toplanıp referandum kararı alır ve referandum yapılır. Bu şekilde bu konu bir sorun olarak KBY’nin elini kolunu bağlamaz ve siyasi bir krize yol açmaz.”

Rüstem Cihangiri – PDK-İ Politbüro Üyesi

Kürdistan ile ilişkilerimiz var ve saygı gösteriyoruz mücadelelerine. Şu anda Güney Kürdistan ulusal birliğin merkezi haline gelmiş durumda. Bu dört parça Kürdistan için böyledir. Sayın Mesud Barzani’nin görev süresinin uzatılması, Güney Kürdistan Parlamentosu’na bağlıdır. Onlar tüm siyasi tarafları bir araya getirebilirler ve ortak kararlarla bu meseleyi çözümleyebilirler. Eğer çözümleyemezlerse büyük bir sorunla karşılaşacaklardır. Bundan dolayı umuyorum ki Kürdistan Bölge Başkanı’nın görev süresi uzatılır. Ortak kararlarla Güney Kürdistan yasalarını değiştirip hayata geçirebilirler.

Başkansız kalınırsa büyük bir güvenlik sorunu ortaya çıkabilir. Bu durum tüm Kürdistanı etkileyecektir. Biz de Güney Kürdistan halkı ve Parlamentosunun ortaklaşarak bu duruma uygun çözüm geliştireceeğini düşünüyoruz. Kürdlerin düşmanları zaten karışıklık olmasını istiyorlar. Bu amaçlarını isteklerini kursaklarında bıraksınlar.

Aldar Xelîl – TEV-DEM Sözcüsü

Demokratik kültürü geliştirmeleri gerekiyor ve Kürdlerin demokratik bir kültüre sahip olduğunu herkese ispatlasınlar. Seçimlerini ertelemesinler, halkın iradesine kulak versinler. Böylesi daha iyi olur. Halka bir referandum ile sunulabilir, buna halk karar verir. O zaman Sayın Mesud Barzani’nin eli daha güçlenmiş olur. Seçimler bir daha ertelenirse halkın içerisinden bu seçimi meşru görmeyenler ve haksızlık olduğunu düşünenler olabilir çünkü herkes olumlu yaklaşım sergileyemiyebiliyor bu durum da sorunlara yol açabilir. Benim onlara önerim halkın sesini dinlesinler eğer halk ‘kalsın’ derse o zaman daha rahat görevini yürütebilir.

Mistefa Mewludî – PDK-İ Genel Sekreter Yardımcısı

Biz Kürdistan Bölge Yönetimi’nin içişlerine, kanunlarına hiçbir şekilde karışmıyoruz. İŞİD’in Kürdistan Bölge Hükümeti’ne olan saldırısı bizi de mağdur etti. Kürdistan Bölge Başkanlığı izin verdiği takdirde biz de cephede yer almaya hazırız. Mesud Barzani’nin görev süresi dolacak. Bu karar KBY siyasetçilerinin alabilecekleri bir karardır. Umarım parlemento bu duruma bir çare bulacak. Biz umuyoruz ki Kürdlerin kazanımlarına zarar verilemeyecek bir karar alınır ve Mesud Barzani’nin görev süresi uzatılır.

Mahmut Kılıç – DEP Eski Milletvekili

Şu anda bir savaş yaşanıyor, IŞİD Kürdistan’a saldırılıyor ve peşmerge direniyor. Böyle bir zamanda bence Sayın Barzani’nin tekrar başkan olarak devam etmesi gerçekten çok önemlidir.

Mehmet Emin Kardaş – TKDP Genel Başkanı

Bu son olaylardan sonra geldiğimiz aşamada Barzani’nin önemini arttırmıştır. Bu bağlamda Barzani’nin yokluğu boşluk yaratacaktır.

Adem Özcaner – Azadi Hareketi Başkanı

Kürdler bence doğru olanı yapıp demokrasiye güvenmeli ve fakat demokrasi de illa değişimi mecbur kılmaz. İnsanların iradesini esas alır. İnsanlar takdir ederse Barzani de görevine devam edecektir. Barzani de, kendisine yakışır bir şekilde, görev talebinde bulunmadı. Fakat biliyorsunuz ki Kürdistan’da olağanüstü bir durum var. Kürdistan çok ciddi bir tehditle karşı karşıya Kürdlerin varlık savaşını verdiği bir dönemde Sayın Barzani gibi değerli bir liderin Kürdistan’ı yönetmesinde büyük bir gereklilik ve ihtiyaç var. Bence Sayın Barzani görevine devam etmeli ve en azından bu savaş ortamı ortadan kalkana kadar başkan olarak liderlik etmesi önemlidir.

Esad Canan – HDP Milletvekili

Bugün Ortadoğu’daki bu gelişmeler ve yaşanan sıkıntılar doğrultusunda Sayın Barzani’nin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kürdistan’da yaşanan gelişmeler onun bir müddet daha kalmasını gerektirmektedir. Başkanlık süresi bitse dahi Kürdistan Bölgesi’ndeki parlamentonun da bu yönde bir karar vereceğini tahmin ediyorum.

Fehmi Demir – HAKPAR Genel Başkanı

Demokratik seçimler yapılacak ve ülkenin lideri seçilecek. Ama Sayın Barzani’ye Kürd halkının ihtiyacının olduğu da ortada. Kendisi başkan olduğu dönemlerde de Kürdistan’ın bütünleştirici unsuru olmuştur. Siyasetin böyle parçalandığı ve dış saldırıların yoğunlaştığı bir ortamda Barzani’nin başkan olmasına ihtiyaç olabileceğini düşünüyorum. Tabii bunun dışındaki demokratik seçimlerin sonuçlarına da herkes katılacak. Ama ben Sayın Barzani’ye bu dönem daha çok ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.

Mustafa Özçelik – PAK Genel Başkanı

Kürdistan’ın bugün içinde bulunduğu konjonktür ve hassasiyetler itibariyle bizce sayın Barzani’nin tekrar başkan olması tüm Kürdlerin çıkarınadır. Şu anda bütün Kürdlerin ortak mutabakat sağlayabileceği bir şahsiyettir. Böylesi hassas bir süreçte hem Kürdistan bölge başkanı olarak göstermiş olduğu dirayet itibariyle başkan olması bütün Kürdler için olumlu bir gelişme olur.

Newroz, Güney Kürdistan’da ve Rojava’da süren direnişi selamlama günüdür. Newroz Kürdlerin IŞİD’i lanetleme günü olacaktır. Kürdlerin ulusal birliğini sağlayıp özgürlüğü ve Kürdistani değerleri haykırma günüdür. Bu açıdan bir bütün olarak bakıldığında dünyada Kürdlerin bütün kazanımlarının Kürdler tarafından sahiplediği bir gün olmalıdır.

Osman Baydemir – HDP Milletvekili Adayı

Kürdlerin bu savaş ortamında ve kargaşada ulusal birlik dışında bir şansı olmadığını düşünüyorum.

Osman Özçelik – BDP Eski Milletvekili

Barzani’nin görev süresinin devam etmesinden yanayım. Nasıl devam edecekse etsin asıl olan parlamento kararı ve halkın istediğidir. Kürd halkının özgürlük mücadelesi kişilerle sınırlı olmaktan çıkmıştır ama tabii ki liderler çok önemlidir. Sayın Barzani Kürd halkının mücadelesine büyük katkılar sundu. Ama tabii buna parlamento ve halk karar verecektir. Bu anlamda ciddi bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Barzani çok saygın bir kişiliktir. Kendi adıma devam etmesinden yana bir görüş sahibiyim.

Sertaç Bucak – KDP Bakur Başkanı

Sayın Barzani’nin Bölgesel Yönetim Başkanı olarak Kürdistan’ın bugünki uluslararası itibarını başarılı politikası ile elde etmiştir. Özellikle IŞİD saldırıları öncesinde bağımsızlık ile ilgili söyledikleri ve Kobanê’ye yaptığı yardım devamında gelen açıklamalar Barzani’nin önümüzdeki dönemde de KBY’nin önüne koyduğu amaçlarını gerçekleşmesi ve Kürdistan’daki tüm güçlerin birliğini sağlaması açısından başkanlığının devamı çok önemlidir. Çünkü Kürdistan’daki gelişmeler istikrarı gerektiriyor. Hem ulusal hem uluslararası çıkarlar açısından Sayın Barzani’nin yeniden başkan olması gerektiği fikrindeyim. Umut ediyorum ki Sayın Barzani bu göreve devam eder.

Dengir Mir Mehmet Fırat – AKP Kurucularından, HDP Milletvekili Adayı

Tarihi bir süreçten geçiyoruz ve bu süreçte de Kek Mesud aslında bir simge, Kürdlerin etrafında birleşebileceği, deneyimlerinden istifade edebileceği büyük bir siyasetçi. O bakımdan ümit ediyorum ki bu kararını bir kez daha gözden geçirir. Başkanlığının devamının çok faydalı olacağı kanısındayım. İnşallah bu olaylar biter, birlik ve beraberlik oluşur. Ondan sonra tabi takdir kendisine aittir ama bu dönemde başkanlıktan ayrılmasını ben şahsen siyaseten doğru bulmuyorum.

İmam Taşçıer – DDKD Başkanı

Mesud Barzani Kürd tarihinde ve Güney Kürdistan’da kıymetli bir yere sahip. Hem Ortadoğu’da hem IŞİD Kürdlere saldırdığı için daha çok ihtiyaç var kendisine. Öyle inanıyorum ki bu yönde bir karar verecekler, 4 ay sonra Mesud Barzani’nin başkanlığına Kürdlerin çok ihtiyacı var. Eğer Barzani Kürdlerin başkanı olmasaydı Kürdler parçalanırdı. Ortadoğu ve IŞİD’in saldırılarında Mesud Barzani’nin duruşu olmasaydı bu durum da olmazlardı. Tüm Kürdler Barzani’nin hatırı için birlik olmalı, bunu dile getirmelidir. Bu düzenin devamı için Kürdlerin ona ihtiyacı var.

Mehdi Zana – Siyasetçi / Yazar

Mesud Barzani’nin görevinin uzamasının faydası var. Ama onun yerine kim gelirse gelsin birbirleri ile ilişki halinde olurlar. Tabi kendisi daha iyi bilir. Ben Avrupa’dayım, bana sordular ben de burada olduğumu halkım adına birşey diyemeyeceğimi söyledim. Çünkü onlar bu işin içinde, onlar bu eziyeti çekiyorlar. Onlar ne derse ben onlarlayım. Kek Mesud hayatını buna adamış bir insan. Bunun hesabını iyi yapacağını tahmin ediyorum.

Nizamettin Taş – PWD Genel Başkanı

Mesud Barzani’nin başkanlığı Kürdler için tarihi bir şanstır. Kürdlük Barzanilerin varlığıyla tanınıyor. Bu süreçte de Mesud Barzani iyi bir cevap oldu. Kürdlerin de buna ihityacı var. Bundan sonra da staratejik bir rol oynayacak. İnanıyorum ki bundan sonra da Kürdistan partileri; PDK, YNK, Goran, İslamiler hepsi ittifak halinde yeniden Mesud Barzani’nin başkanlığının devamı için uğraşacaklar. Bu yönden biraz İran ve Irak özellikle Irak Hükümeti problem çıkarmaya çalışıyor. Kürd partileriyle oynamak istiyorlar ve problem çıkarmak istiyorlar. Fakat ben inanıyorum ki Kürd halkı Mesud Barzani’nin başkanlığını yeniden uzatmak isteyecektir.

Yaşar Kaya – Siyasetçi

Bana göre Kürdistan meselesinde Sayın Mesud Barzani’in başkanlık yapması gerekiyor.Sayın Mesud Barzani savaşçıdır, 15 yaşındayken dağa çıktı, Barzani bu gün de Kürdistan Bölgesi, Kürdistan Devleti başkanıdır. Tabi ki çok güzel bir siyaset yürütüyor. Ortadoğu’da ve Dünya’da gerekiyor ki bu defa da sayın Mesud Barzani’nin Kürdlerin devlet lideri olmasını gerektiriyor. Onun gibi bir siyasetçi yok. bundan dolayı Allah ona uzun ömürler versin. Kürd halkının ve Kürdistan’ın yaşayabilmesi için elzem olan onun tekrar başkan olmasıdır.

Selma Irmak – DTK Eş Genel Başkanı

Seçim çalışmalarından dolayı Güney Kürdistan’da son zamanlarda yaşanan gelişmelerden bihaber kaldım. Bu yüzden şu anda bir yorum yapamayacağım maalesef. Ezbere konuşmak da istemediğim için, okumadan, bilmeden cevap vermem yanlış olur diye düşünüyorum.

BasHaber Gazetesi
Bu haber toplam: 4382 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:22:04:58
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x