TRT-Kurdi Mam Celal Talabani'nin yaşamını ekranlara taşıyor

TRT Kurdi’de yayınlanan Şopger (Takipçi) programı, Celal Talabani’nin Kandil’de elinde silahla peşmergelik yaptığı dönemden, Bağdat’ta Irak’ın ilk seçilen Cumhurbaşkanı olma sürecine kadar gecen hayatını belgesel yaptı.

30.05.2015, Cts - 08:56

Haberi Paylaş
Kandil’den Bağdat’a Celal Talabani Belgeseli TRT Kurdi’de

Ortadoğu ve Kürt siyasi tarihinde önemli bir siyasi aktör olan Celal Talabani gerek Cumhurbaşkanlığı dönemi gerekse’de öncesinde Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile her zaman iyi ilişkiler içerisinde oldu.

Talabani Kürtler ile ilgili bütün barış müzakerelerinde ya arabulucu yada direk taraf olarak yer aldı. Arabulucu görevlerinden biri de 1993 PKK’nin ateşkes ilan etmesi sırasında gerçekleşti. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın isteği üzerine gerçekleşen bu arabuluculuk görevinde neler yaşandı?

Cumhurbaşkanı olma sürecinde perde arkası ve Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile olan ilişkiler geniş bir şekilde belgeselde yer alacaktır.

Şopger (Takipçi) programının Yapımcı ve Sunucusu Fetullah Kaya, Belgesel çekimleri kapsamında geniş bir çalışma yaptıklarını söyleyerek,“Doğduğu evden, köyünden, ilkokuluna, ilkokuldaki karne ve ilk okul resimlerine kadar ulaştık ve geniş bir araştırma yaptık. Abisi, çocukluk arkadaşı ve kuzeni, silah arkadaşları, YNK kurucuları ve yakın arkadaşlarına kadar herkesle görüşerek bu belgeseli hazırladıklarını,\" ifade etti.

Fetullah Kaya, Calal Talabani’nin hayatında Kürt siyasi hareketinin serüvenini gördüklerini belirterek, “Mam Celal’ın hayatı yakın dönem Kürt siyasi hareketinin ta kendisidir. Talabani’nın hayatında Kürtlerin siyasi ve silahlı mücadelesi, yenilgilerini, zaferlerini ve iktidarlarını görebiliyoruz,“ dedi.

Celal Talabani Kimdir?

Erbil’e bağlı Koyê ilçesinde 13 yaşında siyasetle tanışan Talabani, Bağdat Hukuk fakültesini birincilikle bitirdikten sonra siyasette aktif rol aldı. Üniversite yılların da PDK’ye bağlı Kürdistan Öğrenciler Birliğini kurarak genel sekreterliğini yürütür.

1958 yıllında PDK lideri Mustafa Barzani’nin Sovyetler Birliği’nden Irak’a dönmesiyle Barzani’nin yanında yer aldı. 1961 Eylül devriminde elinde silahla PDK saflarında peşmerge olarak Irak Hükümeti ile verdiği mücadele ile Kürt Siyasi Hareketi içerisinde ön plana çıkartarak haklı şöhrete sahip olmayı sağladı.

Ortadoğu’nun en zor dönemlerinde, Irak’ta mezhep ve etnik çatışmaların sürdüğü günlerde Irak’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı unvanıyla görev alan Celal Talabani Iran, Amerika, AB Ülkeleri Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkeleri iyi ilişkiler geliştirdi. 24 Temmuz 2014 yılında hastalığı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdi.

Fragman:

Mam Celal Talabani Belgeseli\'nin fragmanı

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5856 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:11:35:26
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x