Başbakan Barzani: Arabulucuk yapmaya hazırız

Başbakan Neçirvan Barzani, İran’ın, Kürt sorununu çözmek için adım atması halinde Kürdistan Yönetiminin arabulucuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

25.07.2016, Pts - 10:45

Başbakan Barzani: Arabulucuk yapmaya hazırız
Haberi Paylaş

BBC Farsça servisine konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesinin; Irak ve İran ile ilişkilerini ve IŞİD ile mücadele konularını değerlendirdi.

İran güvenlik güçleri ve Doğu Kürdistan Peşmergeleri arasında yaşanan çatışmalara değinen Başbakan Neçirvan Barzani, İran ve Doğu Kürdistan partileri arasında diyaloğun başlaması için birçok kez arabuluculuk yapamaya çalıştıklarını ancak İran devletinin buna yanaşmadığını kaydetti.

Neçirvan Barzani, İran’ın istemesi halinde Kürdistan Yönetiminin iki taraf arasında arabulucuk yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.

PDK-İ Peşmergelerinin eylemlerinin başlamasıyla birlikte İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tehditlerine ilişkin sorulan soruya ise Başbakan, ‘‘İran’ın bu tehditleri kabul edilemez. Biz, İran ile aramızdaki diyalog ve dostluğun sürmesini istiyoruz. Bize göre PDK-İ’nin eylemleri çok abartıldı. Şunu sormak istiyorum: PJAK gerillaları geçen sene kaç kez İran’a saldırdı ve kaç asker öldürdü? Ancak İran hükümeti hiçbir zaman bu saldırıları gündemine almadı. Neden?’’ şeklinde yanıtladı.

Başbakan Barzani, PDK-İ yönetimine Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini tehlikeye atmamak için göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı teşekkür etti.

Bağımsızlık referandumu

Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin ise Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani şunları kaydetti: ‘‘Irak’tan ayrılalım ya da Irakla ortak yaşayalım, IŞİD savaşı sonrası Kürdistan sınırlarını belirleyeceğiz. Çünkü biz bu topraklar için bedel ödedik ve kanımızı döktük... Biz, Kürdistan’ın durumunu ve bölgedeki gelişmeleri iyi okuyoruz. Birçok ülke bağımsızlığını ilan etmeden önce benzer sorunlar ve zorlluklarla yüzyüze kalmıştır. Ve bu sorunlarını çözebilmiştir. Biz de tıpkı bağımsızlık yolunda sorunlarını çözen ülkeler gibi sorunlarımızı elbette çözbilecek güçteyiz.’’

IŞİD’le mücadele

IŞİD’in sadece askeri mücadele ile bitirilemeyeceğini belirten Başbakan Neçirvan Barzani, askeri çözümün yanısıra siyasi bir yolun da bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Musul operasyonunun planlama aşamasında olduğunu kaydeden Neçirvan Barzani, IŞİD’in Musul’da alt edilmesi halinde ‘‘Hilafeti örgütleyecek yerleri kalmayacak. O zaman IŞİD partizan savaşına başvurabilir. Gizli birlikler oluşturabilir. Bu da çok tehlikeli bir durumu ortaya çıkarır’’ dedi.

‘‘Bu yeni aşama için iyi bir çözüme ihtiyaç var’’ diyen Başbakan Barzani, IŞİD’in Irak’a dışarıdan gelen bir güç olmadığını ve Arap faşizmi ve radikal İslam’ın birleşmesinden oluşan yerel bir güç olduğunu ifade etti.

Peşmerge Güçleri’nin Musul operasyonunda oynayacağı role ilişkin ise Neçirvan Barzani; ‘‘Musul operasyonu bizim için çok önemli. Çünkü Musul başkent Erbil’e çok yakın bir yer. Peşmerge bu operasyonda önemli bir rol üstlenecek. Bu konuda koalisyon güçleri ve Irak ile bir işbirliği ve ortaklık sözkonusu’’ ifadelerini kullandı.

BasNews
Bu haber toplam: 8435 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:01:33:05
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x