HDP'li vekiller: Barzani birlik ve çözüm için önemli bir rol oynayabilir’

HDP lideri Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP Heyeti\'nin Kürdistan ziyaretinin, Kürd birliği ve ittifakı için bir adım olduğu belirtilen ziyareti HDP\'li vekiller BasHaber\'e değerlendirdi.

27.09.2016, Sal - 06:47

HDP'li vekiller: Barzani birlik ve çözüm için önemli bir rol oynayabilir’
Haberi Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP heyeti 20 Eylül günü gece saatlerinde Kürdistan Bölgesel Yönetim’nin başkenti Erbil’e ulaştı. Kürd siyasetinde heyecan yaratan bu ziyarete HDP parlamenterleri Nadir Yıldırım, Besime Konca, Saadet Becerikli, Osman Baydemir, Mithat Sancar, İmam Taşçıer ve Celal Doğan katıldı. Umut ve umutsuzluğun bir arada yaşandığı görüşmeler boyunca Kürd kamuoyu ziyaretten duyduğu mutluluğu sosyal medya hesaplarından ve haber sitelerinde paylaştı.

‘Barzani birlik ve çözüm için önemli bir rol oynayabilir’

HDP lideri Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP Heyeti\'nin Güney Kürdistan ziyaretinin, Kürd birliği ve ittifakı için bir adım olduğu belirtilen ziyareti HDP\'li vekiller BasHaber\'e değerlendirdi. Bas-Haber\'in son saysısında M.Salih Batırhan - Ahmet Özyeter - Dilan Almaz- Mustafa Ergün\'ün imzasıyla ortaya çıkan değerlendirme de şu belirlemeler öne çıkıyor.

HDP Heyeti\'nin bir süre önce İmralı’da kardeşi ile görüşen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın barış ve müzakere için arabulucu olmasını istediği Barzani’ye hitaben yazılan bir mektubu da ilettiği, ziyaretin esas nedeninin Hükümet ile PKK arasında şiddeti bitirecek ve yeniden diyaloga dönülmesini sağlayacak girişimler olduğu ve bunun Öcalan’ın talebi doğrultusunda geliştiği bildiriliyor. PKK Lideri Öcalan, kardeşi ile yaptığı görüşmede şiddetsizlik süreci için umudunu ifade etmiş, ortamı gerecek açlık grevinin sonlandırılmasını sağlamıştı. Bölgeden alınan bilgilere göre ABD’nin de taraflara müzakerelere dönülmesi için telkinde bulunduğu bunun için Barzani’den yardım istediği bildiriliyor. Barzani’nin geçtiğimiz ay Ankara’ya yaptığı ziyarette bu amaçla hükümet nezdinde nabız yokladığı, ziyareti öncesinde de PKK’li yöneticilerin kendisinden bu konuda arabulucu olması yolunda talepte bulunduğu iddia edilmişti. Barzani’nin girişimleri üzerine hükümet, kardeşinin Öcalan ile görüşmesinin yolunu açmış, yaklaşık 2 yıldan bu yana haber alınamayan Öcalan’ın mesajının kamuoyuna duyurulması sağlanmıştı.

Öte yandan Rojava’da YPG ve Amerika ile karşı karşıya gelen hükümetin de bu dilemadan çıkmak için içeride bir uzlaşıya ihtiyacının olduğu, bu nedenle de bu ziyaretin sonuçlarını merakla izlediği bildiriliyor.

‘Kaderimizin birbirine bağlı olması bizim için bir şanstır’

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani de, Selahaddin’deki Başkanlık Konutu’nda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyeti üst düzey protokol ile kabul etti. Barzani ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP Heyeti\'nin görüşmesi sonrası ortak açıklama yapıldı. HDP lideri Demirtaş, Kürd birliği ve ittifakına vurgu yaparak, yapılacak güçlü ittifakların Kürdlerin durumunu olumlu etkileyeceğini kaydeden Demirtaş, “Bizim yürüttüğümüz mücadele ile elde ettiğimiz başarıda sizi etkileyecektir. Diğer parçaları etkileyecektir. Kaderimizin bu şekilde birbirine bağlı olması bizim için bir sorun değil bir şanstır” dedi.

Barzani: Savaşa değil barışa ihtiyacımız var

Demirtaş’ın yaptığı açıklamadan sonra Kürdistan Başkanı Barzani de bir açıklama yaparak, bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını, bölünen Kürdistan halkının mücadele vererek kimliğini koruduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Şimdi kazanımları garantiye alma ve milletimizin sorunlarının gelişme dönemindeyiz, onun için savaşa değil barışa ihtiyacımız var.”

HDP heyeti, daha sonra temaslarına Kürdistan İslami Topluluk Partisi (KOMEL)’i, Yekgirtû’yu, eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreteri Celal Talabani\'yi, ardından YNK Politbüro üyelerini, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’i ve Goran Hareketi’ni ziyaret edip bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

HDP Heyeti\'nin Güney Kürdistan ziyaretinin Çözüm Süreci’ne ve gerilen PKK-KDP ilişkilerine etkisini HDP’li milletvekilleri, BasHaber’e değerlendirdi.

HDP’li parlamenterler: Barzani yeni süreçte de rol almalı

HDP’li vekiller Kürdler arası ilişkilerin normalleşmesi ve Kürdistan Başkanı Barzani’nin Devlet Başkanı sıfatı ile Ortadoğu’da yaşanacak gelişmelerde önemli bir aktör olarak belirleyici rol oynayacağını söyleyerek, Barzani’nin 2013’de başlayan Çözüm Süreci’nde önemli katkıları olduğunu, uluslararası diplomatik temsil gücü nedeniyle de yeni dönemde yeniden canlanması beklenen Çözüm Süreci’ne katkı sunmasını beklediklerini dile getirdiler.

Dengir Mir Mehmet Fırat: Barzani hiçbir Kürdün burnu kanasın istemez

Bu gecikmiş ziyaret keşke daha evvel yapılabilseydi. Ortadoğu’da yeniden bir yapılanma var. Karşılıklı fikir alış verişinde bulunmak çok faydalı olacaktır. Bu birlik ve beraberliğin de geliştirilmesi yönünde önemli bir adım olacaktır. Ümit ederim ki bu görüşmeler daha sık tekrarlanır. Güney Kürdistan’daki siyasi partileri Türkiye’de misafir etmekten onlarla fikir alış verişinde bulunmaktan da ayrıca mutlu oluruz. Bu diyalog inşallah gelişir.

Sayın Barzani dünyadaki herhangi bir Kürdün burnunun kanamasını bile istemez. Çatışmaların çıkmasını istemez. Onun için böyle bir talebin gerek olduğunu kanısında değilim. Eğer yapabileceği bir şey varsa zaten mutlaka yapacağını düşünüyorum. Bunun için talep etmeye gerek yoktur. Mutlu olur Barzani. Sadece Türkiye’deki değil tüm Kürdlerin sorunlarında eğer faydalı bir şey yapabileceği inancında olursa bunu mutlaka yapar.

Adem Geveri: Uzun süredir beklenen görüşme

Kürdler arasında karşılıklı görüş alışverişinin zemini oluşturmak açısından HDP’nin bu gidişini gerekli ve aynı zamanda beklenilen bir gelişme olarak değerlendiriyorum.Kürdler arasındaki iç karışıklığın çatışmaya varmamasını sağlamak da diyebiliriz bu gelişmelere.

Çözüm Süreci ile ilgili somut herhangi bir görüşmenin olabileceğini, ortak bir müzakere noktasında ele alınabileceğini düşünmüyorum. Kürdleri bekleyen bazı konjonktürel tehlikeler var. Ona dönük belki başka bir durum değerlendirilmesi yapılacaktır. HDP’nin Kürdler arasında dört parçada yarattığı bir intibaa var. Her ne kadar bu savaş süreci başlasa da devlet ile PKK arasında HDP açısından ciddi bir sıkıntı yaratmış olsa bile HDP’den beklenti var. Umut ediyorum HDP bu asgari taleplere yönelik sonuçlar elde edebilir.

Sayın Barzani’nin uluslararası diplomatik temsil gücü var. Diplomatik bir şahsiyetin Çözüm Süreci’nde katkısının olmasını her halükarda isteriz. Nitekim 2013’te başlayan süreçte çok değerli katkıları oldu. Ancak Sayın Öcalan ile devlet arasında herhangi bir anlaşma sağlanmadan, devlet ile PKK’nin bu anlamda herhangi bir somut beklentisi olmadan, Sayın Barzani’nin bir çaba içerisinde olmasını beklemek çok mümkün değil.

Celadet Gaydalı: Tek şansımız çözüm ve barış

Ben bu ziyaretin Kürdler arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve ulusal birlik meselesi bakımından çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Görüşmelerin hangi boyutta gerçekleştiğini heyetteki arkadaşlar daha iyi ve verimli anlatacaklardır ama genel hatları ile bu ziyaret hem Çözüm Süreci için hem de karşılıklı diyalog için faydalı oldu.

DTK Eş Başkanı Leyla Güven: Yeni süreçte Kürdlerin birliği değerli

DTK olarak bu istişarelerin 4 parça Kürdistan\'da gerçekleştirilmesinin çok önemli ve faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bu görüşmeler hem Kürdistan\'ın birlik ve beraberliği için değerli hem de Sykes-Picot Anlaşması\'nın bitişi ve yeniden dizaynın olduğu bir dönemde yapılması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Umut ediyoruz ki arkadaşlarımız verimli sonuçlarla dönerler.

Abdullah Zeydan: Barzani’nin diplomatik konumu önemli

Bu tablo bizim açımızdan mutluluk vericidir. Kürdler yüz yıllardır uğradığı haksızlığa dur demenin tek yolu birliktir. Kürdlerin birliği için Barzani\'nin öncülük yapabilecek kapasitesi ve kabiliyeti var siyasi pozisyonu da buna uygundur. Burada önemli olan bir diğer nokta Kürdler\'in birliğinden doğacak sinerjidir. Bu sinerji Ortadoğu\'daki diğer halklara da örnek olacak. Bu birlikten doğacak olan rüzgâr bütün halklara barış ve özgürlük götürecektir. Türkiye\'de çözüm olmazsa bölgede de huzur ortamı olamaz, bunu hem HDP biliyor hem Barzani biliyor o yüzden tüm taraflar çözüm istiyor.

Barzani\'nin diplomatik konumu bu anlamda önemli kendisi devlet başkanı, Erdoğan ile siyasi temasları var bundan kaynaklı arabulucu olması ve onları sürece ikna etmesi yönünde çabaları çok önemlidir.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6767 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:01:02:19
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x