HDP’den Seçime yönelik temaslar

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Av. Osman Baydemir ve HDP Milletvekili Mülkiye Birtane, Diyarbakır\'da bulunan Kürt siyasi parti ve bileşenleri ziyaret eti. Ziyaretlerde yaşanan son siyasi gelişmeler ve seçim ittifakları konuşuldu.

30.01.2015, Cum - 15:16

 HDP’den Seçime yönelik temaslar
Haberi Paylaş
DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Av. Osman Baydemir ve HDP Milletvekili Mülkiye Birtane, Diyarbakır\'da bulunan Kürt siyasi parti ve bileşenleri ziyaret eti. Ziyaretlerde yaşanan son siyasi gelişmeler ve seçim ittifakları konuşuldu.

Kobanê direnişi ve zaferi sürecinde açığa çıkan ruh ile birlikte giderek daha çok arzulanan bir gündem haline gelen Kürt ulusal birliğinin sağlanmasına dönük temaslar kapsamında DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Av. Osman Baydemir ve HDP Milletvekili ve DTK Başkanlık Divanı Üyesi Mülkiye Birtane, bugün Diyarbakır\'da bulunan Kürt siyasi parti ve platformlarla yapılan ziyaretlerle bir araya geldi.

Heyet, ziyaret programı Azadi Hareketi ile başladı. Heyeti, Azadî Hareketi Genel Sekreteri Adem Geverî ve hareket yöneticileri kapıda karşıladı.

Irmak: Görüşmelerimiz ulusal çıkarlarımız için oldukça önemli

Burada ziyaretlerine ilişkin konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, amaçlarının Kürt halkı arasında birlik ve beraberlik sağlamak olduğunu ifade etti. Özgür bir ülkede, birlikte yaşam için demokrasinin gelişiminin önemi üzerinde duran Irmak, \"Kürdistan ve Türkiye\'de birlik ve beraberliğinin tam olarak oluşamamasından ve demokrasinin gelişememesinden dolayı bugün fikir ve düşünce açısından bir cehennemi yaşıyor. Umuyoruz ki, bu görüşmelerimiz Kürdistan ve Türkiye\'nin demokrasinin gelişmesi için vesile olur\" dedi.

Yaklaşan seçimlere de dikkat çeken Irmak, seçimler öncesi bu görüşmelerin önemli olduğunu ve fikir alışverişlerinde bulunmak istediklerini vurguladı. Sözlerinin devamında yapılan bu görüşmelerin ilerleyen dönemler için belirleyici olacağını da vurgulayan Irmak, \"Özellikle başta Azadi Hareketi\'ni ziyaret etmek istedik. Bu görüşmelerimiz birlik, beraberliğimiz ve uzun süreli ulusal çıkarlarımız için oldukça önemlidir\" diye konuştu.

Yüksek: Seçim, Ortadoğu\'nun kaderini belirleyecek

Irmak\'ın ardından konuşan DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek de, uzun süreden bu yana Kürdistan\'da bir ittifak arayışlarını sürdürdüklerini ve bu duruma stratejik olarak yaklaştıklarını ifade etti.

Çalışmalarını sadece seçim ittifakları ile geçiştirmek istemediklerinin altını çizen Yüksek, \"Demokratik, özgür ve özerk bir Kürdistan\'ın geleceği için bütün Kürt yapı ve oluşumlarımızın birlikte hareket etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Esas stratejik yaklaşımımız da budur. Önümüzde çok önemli bir seçim var. Türkiye\'nin, Kürtlerin hatta Ortadoğu\'nun kaderini de belirleyecek bir seçim var. Bu seçimde özellikle demokratik bir muhalefetin birleşmesi gerektiği kanaatindeyiz\" dedi.

Kürdistan ve Türkiye cephesindeki tüm demokratik kesimlerin ittifak kurmasının önemine vurgu yapan Yüksek, yapılacak olan ittifak ile Türkiye\'de darbe sonrası Kürt halkını engellemek için getirilen barajı yıkmak istediklerini söyledi. Yüksek, barajı aşacak güçte ve ittifakı geliştirebilecek bir aşamada olduklarını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: \"Tüm demokratik muhalefetin birliğine ihtiyaç var. Özellikle tüm Kürtlerin birliğine ihtiyaç var. Demokratik İslam çevreleri, liberalleler, sol ve sosyalist güçler, Kürdistani güçler gibi demokrasi dinamiklerinin ittifağı sonucunda Türkiye\'nin artık kabuğunu kırabileceği, Kürtlerin ise kendi özgürlüklerine kazanabilmesi için bir başarı sağlayacağına inanıyoruz.\"

Tük: Ortak bir akıl ve ortak bir strateji oluşturmadan tehlike devam eder

Son zamanlarda yaşanan tüm gelişmeleri dikkatli bir şekilde izlediklerini belirterek sözlerine başlayan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ise, Ortadoğu\'da özellikle Kürtlerin yaşadığı alanlarda, demokrasi ve özgürlük için büyük mücadele verildiğine dikkat çekti.

\"Gelinen noktada artık Ortadoğu\'da Kürtsüz demokrasi yürütülemeyeceğini ve Kürtler olmadan da değişim ve dönüşümün olmayacağını tüm dünya gördü\" diyen Türk, Kürt halkının mücadelesinin meşrulaştığı bir dönemde eksiklerini tamamlaması gerektiğini belirtti. Kürtler arasında bir ittifak ve dostları ile doğru bir birlikteliği oluşturmanın önemine de değinen Türk, Kürtlerin kendi geleceğini oluşturabilmesi için bir ittifak gerçekleştirmenin sorumluluğunu taşıdıklarını söyledi. Seçimlerin bunun alt yapısını hazırlamak için önemli bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmasının devamında ortaya çıkan fırsatın kalıcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Türk, \"Koşullar bizim için mevcut ve biz buna hazırız. Biz bugün buna bir başlangıç yapıyoruz. Kürtler, Kobanê\'de, Şengal\'de ve Mahmur\'da kendi silahlı gücünü kanıtladı. Ama siyasi bir ittifak, ortak bir akıl ve ortak bir strateji oluşturmadan tehlikeler ile karşı karşıya kalacağız. Tehlikelerin bertaraf edilmesi için Kürtlerin birliği ve ittifakı bizler ve halkımız açısından çok önemlidir\" diye konuştu.

Birtane: Birlik tüm alanlarda yaşam bulmalı

Türk\'ün ardından konuşan Av. Osman Baydemir de, yine Kürt halkının birlik ve beraberliğinin önemine değinerek, ilk ziyaretlerini Azadî Hareketi\'ne gerçekleştirmelerine işaret etti.

Heyetin bir diğer üyesi HDP Milletvekili ve DTK Başkanlık Divanı Üyesi Mülkiye Birtane ise, aradıkları birlikteliğin sadece siyasi alanda değil, tüm alanlarda yaşam bulması gerektiğini kaydetti. Birtane, \"Askeri alanda Kürtler arasında birlik yaşanmışsa, diğer alanlarda birlik oluşmaz ise, bu tüm siyasi partilerin eksikliği olur. Görüşmelerimiz başlangıç olur umuyoruz\" dedi.

Geverî: İnşallah aramızdaki tüm anlaşmazlıklar son bulur

Ziyaretlerini bu sözlerle açıklayan heyet üyelerinin ardından Azadî Hareketi Genel Sekreteri Adem Geverî konuştu.

Geveri, yapılan ziyaret için \"tarihi bir gün\" yorumunda bulunup, ziyaretin kendilerini çok duygulandırdığını söyledi. Günlük politikaların ötesinde Kürt halkının özgürlük mücadelesini yürütmeleri dolayısıyla ağır bir yük taşıdıklarını ifade eden Geveri, iktidar arayışlarının olmadığını ifade etti. Geveri, \"Her şeyden önce, Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini yürütmek için bir araya geldik. On yıllardır sürdürülen mücadele bu gün önemli bir aşamaya gelmiştir. Güney Kürdistan\'da bir devlet oluşuyor, Rojava\'da statü yavaş yavaş oluşur. Bunlar bizi sevindiriyor. İnşallah aramızdaki tüm anlaşmazlıklar son bulur\" dedi.

Kürt halkı ve topraklarına yapılan saldırılara da değinen Geveri, yapılan ve yapılmak istenen katliamlara karşı, Kürt güçlerinin sayesinde bunlara geçit verilmediğini dile getirdi. Geveri, Kobanê, Şengal ve Güney Kürdistan\'da çetelere karşı mücadele sürdüren askeri güçlere selamlarını da iletti.

Yapılan görüşme sonrası buradaki ziyaretlerini noktalayan heyet, daha sonra KADEP ve DDKD\'yi ziyaret etti.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3222 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:07:06
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x