Irak parçalanmış bir ülkedir

Bizotnewe lideri İrfan Abdulaziz, Irak’ın bütün bir devlet olmadığını ve fiiliyata parçalandığını söyledi.

26.07.2016, Sal - 09:21

Irak parçalanmış bir ülkedir
Haberi Paylaş

K24’te yayımlanan “Günün Konuşulanları” programında konuşan Kürdistan İslami Hareketi (Bizotnewe) lideri İrfan Abdulaziz, her ne kadar ABD’nin bu şekilde göstermeyi arzulamasa de Irak’ın bütün bir devlet olmadığını ve fiiliyata dağıldığını söyledi.

Irak’ı oluşturan temek etnik unsurlar için birlikteli bir hayatın zor olduğunu savunan İrfan Abdulaziz, Irak’ın bir bütün olarak kalmasında karar kılınması halinde federal değil konfederal bir yönetim modeline geçişinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

“Birlikteli bir yaşam ağır gelir”

Abdulaziz, şöyle devam etti: “Irak’ı oluşturan etnik unsurların arasında güçlü bir ilişkiden bahsedemeyiz. ABD, zamanında Irak’ı işgal ettiği güçler aracılığıyla dünyaya Irak’ın dağılmış bir ülke olduğu gerçeğini yansıtmak istemiyor. Aslında Irak dağılmış bir ülkedir ve bu ülkeyi oluşturan üç temel etnik unsur için birlikteli bir yaşam ağır geliyor.”

“Federal değil konfederal bir model”

“Gerek ABD gerekse AB, Irak’a gelen herkes IŞİD’e karşı savaştan söz ediyor. Yani bu üç unsurun IŞİD mücadelesindeki birliğine dem vuruluyor sadece. Eğer Irak’ın bir bütün olarak kalması için karar verilmişse dahi federal olarak kalmaya devam etmesi mümkün değildir. Eğer varsa öyle bir karar o zaman Irak’ın konfederal bir yönetim modeline geçişi sağlanmalı. Çünkü bu şekilde söz konusu üç etnik unsur sadece bir isim etrafında birleştirilmiş olacak.”

Bu zihniyetle ne Kürtler ne de Şiiler tutunabilir “

“Gerçek, kendi doğrusunun farkında olan bu Bölge insanını ta Bağdat’tan yönetilmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Bağdat’taki gerçeklik de onunla yaşayamayacağını gösteriyor. Bağdat, kendini saran mevcut kör zihniyetle ne Kürtleri yanında tutabilir ne de Şiileri.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4767 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:10:48:16
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x