Güney Kürdistan Parti liderleri Barzani başkanlığında toplandı

Bugün öğleden önce Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti liderleri Başkan Mesud Barzani’nin başkanlığında Başkent Erbil’e bağlı Selahaddin’deki (Pirmam) Başkanlık Ofisi’nde araya geldi.

26.02.2015, Per - 16:03

Güney Kürdistan Parti liderleri Barzani başkanlığında toplandı
Haberi Paylaş
Bugün öğleden önce Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti liderleri Başkan Mesud Barzani’nin başkanlığında Başkent Erbil’e bağlı Selahaddin’deki (Pirmam) Başkanlık Ofisi’nde araya geldi.

Başkanlığın resmi web sayfasında yer alan açıklamaya göre, toplantıda Başkan Mesud Barzani IŞİD’e karşı savaşın yanı sıra Irak’taki son gelişmeler ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomi kriz üzerinde durdu.

Katıldığı ve IŞİD’e karşı savaşta önemli kararların alındığı Münih Güvenlik Konferansı kapsamında dünya liderleriyle yaptığı görüşmelere değinen Barzani, peşmergenin Hanekin’den Şengal’e kadar kaydettiği zaferlerin dünyada ve Batı kamuoyunda Kürtlerin konumunu daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Toplantıya katılan Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami de Erbil – Bağdat arasındaki anlaşmanın detayları hakkında bilgi verdi.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan gelişmeler ve olaylardan dolayı siyasi partiler bu hassas durumda aşağıdaki kararları onayladılar” denildi.

Alınan kararlar şöyle:

1.Peşmergenin verdiği kurbanlar takdirle karşılanırken gösterilen sabır dünyada bütün özgürlükçülerin mücadelesi olarak anıldı.

2.Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki diğer Kürt siyasi güçleri, siyasi ve askeri denklemin içinden hep beraber siyasi, idari ve askeri başarıları kesin zafere dönüştürene kadar birlik olunacağı üzerinde duruldu.

3.Kürdistan siyasi güçleri arasında daha fazla güven pekiştirmek için, sekizinci kabinenin katılımcı (Goran, Yekgırtu, Komal) partilerinin merkez ve bölge hükümetindeki haklarının yanı sıra illerdeki haklarının sağlanması.

4.Kürdistan milleti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Anayasanın 112 ve 115’inci maddelerince yasal çerçevede iki tarafın Irak 2015 bütçesine bağlı kalarak Kürdistan Bölgesi’nin ekonomisini sürdürmek adına petrol üretimi ve ihracatını kayıtsız ve şartsız hakkı olarak görmektedir. Bu aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nin bütçe ve maaş sorunlarını da çözecektir.

Bağdat’la imzalanan anlaşmalar adım adım uygulanacaktır. Bunun karşılığında da Bağdat’ın da anlaşmaya uyması gerekmektedir. Teknik sorunlar diyalogla çözülecektir. Anlaşmanın önündeki sıkıntıları çözmek için siyasi ve bilimsel bir program onaylamıştır.

5.Irak Parlamentosu ve hükümetinin yanı sıra Şii koalisyonu ve Sünni tarafların teknik sorunları, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşları önünde sorun çıkarmamaları ve Irak ordusu ile diğer silahlı güçler gibi peşmergeye destek verilerek maaşlarının temin edilmesi talep edildi.

6.Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Hükümeti ve Parlamentosu, Peşmerge Güçleri’nin ağır silahlarla donatılması ve lojistik desteklerin sağlanması için uluslararası merkezlerin ve ülkelerin daha geniş desteğini alabilmek için geniş ve kapsamlı bir diploması ve uluslararası bir program takip edecektir.

7.Toplantıda siyasi taraflar Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne desteklerini yenilerken, bütçe ve memur maaşları sorunlarını çözülmesinde çalışmalara devam etmesini sitedi.

Açıklamanın sonunda, “Taraflar kısa bir süre içinde IŞİD’e karşı kesin zafer kazanacak. Bu başarının Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunları tartışmalı bölgelere ilişkin 140. Madde’nin uygulamasıyla çözülmesine vesile olacağını ümit edildi” ifadeleri yer aldı.

Rudaw
Bu haber toplam: 2790 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:01:57:15
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x