PDK-T: Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarını Andı

T-KDP Şeyh Said ve 46 dava arkadaşını Dün Dağkapı-Şeyh Said Meydanında Mevlid-i Şerif ve Basın açıklaması yaparak andı. T-KDP AMED Parti Gençlği de Şehid Namirin, Biji Kürdistan sloganlarıyla ŞEYH SAİD ve dava arkadaşlarını andı.

30.06.2015, Sal - 13:12

Haberi Paylaş
Türkiye-Kürdistan Demokrat Partisi\'nin yapmış olduğu ve Nerinaazad\'a gönderilen Basın açıklaması şu şekilde:

Onurlu ve Kıymetli Kürdistan Halkı

Bundan doksan yıl evvel burada Dağ Kapı Meydanında Şeyh Said Efendi ve kırk altı Kürt kahraman arkadaşıyla burada asıldı. Biz de bu gün torunları olarak şehadetlerinin yıl dönümü münasebetiyle burada toplandık. Kürt halkı ve kürt düşmanları şunu iyi bilmelidir ki Kürdistanın özgürlüğü için şehadetlerini unutmuyoruz ve unutturmayacağız.

I.Dünya savaşından sonra, Osmanlı devleti egemenliğinde yaşayan bütün milletler bağımsızlıklarını ilan ederek kendi devletlerini kurdular. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunda Kemalist hareket Türk ve Kürtler için bir devlet kurmak vaadiyle Kürtleri kandırmıştır. Hareket kurulduktan sonra ise Kürtlerin ulusal hakları inkar edilmiş, inkar ve asimilasyon politikalarıyla Kürtleri yok etmek istemişlerdir.Bu politikalar sonucunda Kürt lider ve öncüleri kadim topraklarında kendi devletlerini kurma fikrine mecbur kaldılar.

Şeyh Said Efendi ve arkadaşları Azadî hareketi üyeleriydi. Azadî hareketi Cibranli Halit Bey liderliğinde ve arkadaşları, Yusuf Ziya Bey,Kemal Feyzi Bey, İsmail Hakkı Saweys ve daha nice alim Kürtlerce kurulmuştu. Asıl adı Kurdistan İstiklal Komitesi olan Azadi Hareketinin amacı, sadece kuzeyde değil, Kurdistan\'ın bütün parçalarında bağımsız bir devlet kurmaktı. Kurdistan bağımsızlık komitesi lider ve öncülerinin amacı savaş değildi. Ama siyasi çatışmalarla Kürt birliğini sağlayarak Kurdistan devletini ilan etmekti. Bu dönemde Kürtlerin askeri gücü zaten Türk devletine oranla çok daha azdı.

Yeni Kemalist devlet, Kürtlerin bağımsız bir Kurdistan hazırlığında olduğundan haberdardı. Bu hareketin önünü kesmek için Cibranli Halit Bey gibi Azadi hareketi lider ve öncülerini tutuklayarak zindanlara attılar. Daha sonra Şeyh Said Efendi ve arkadaşları Kurdistan\'da siyasi çalışmalar için gezdikleri sırada, Piran köyünde bir provakasyonla isyan çıkararak baş kaldırdılar. Ne yazık ki bu, vakitsiz bir provakasyondu ve Şeyh Said isyanı başarılı olamadı.

Şeyh Said Efendi ve isyana destek veren arkadaşları tutuklandı. Daha sonra kurulan yalancı bir mahkeme kararıyla 90 yıl önce bugün burada adaletsizce Kürt halk lider ve öncülerini idam ettiler. Cibranli Halit Bey,Dr.Fuad ve daha nice arkadaşlarını idam ettiler.

Türk devleti kendini haklı gösterip Kürt mücadelesini de haksız göstermek için 3 Mayıs 1925\'te özel bir kanun çıkardı, bu kanuna göre Azadi hareketinin isyanı ve mücadelesi Şeyh Said\'in şahsına mal edilip gerici ve dini bir isyan gibi gösterildi.

İşgalci Türk devletinin tutum ve niyetini gayet iyi anlıyoruz, ne yazık ki bugün Kürt oluşumlarının bir kısmı da Kemalist devlet gibi, Kürdistan Bağımsızlık Komitesi\'nin mücadelesini gerici ve İngiliz destekli bir isyan olarak adlandırıyorlar. Biz de şehit Kürtlerin torunları olarak İşgalci Türk devletine hizmet eden bu tutumu kınıyoruz.

Türk devleti, dedelerinin mezarlarının onuru için, Suriye’de askeri bir operasyon gerçekleştirdi ve bunu büyük bir propagandayla duyurup kendilerini övdüler. Türk Devletinin liderinden, her zaman barış ve kardeşlik söylemlerini duyuyoruz, ancak elleri ile katlettikleri dedelerimizin mezarları bugün bile açıklanmış değil.Eğer barış ve kardeşlik söylemlerinde bulunuyorlarsa,önce Kürt lider ve dedelerine hürmeten, Şeyh Said, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezarlarını açığa çıkararak ailelerine teslim etmelidirler.

Şeyh Said Efendi ve Kürdistan şehidleri için yaptığımız bu anmayı, Dr Fuad Beg\'in vasiyeti ile sonlandırarak vasiyetlerini canı gönülden sahipleniyoruz.

Bilmelisiniz ki haklı istemler, haksız kuvvetlerden daha güçlüdür. Biz darağaçlarına çekilirken, bedenimizde sıcak kan olduğu müddetçe, Kürdistan bayrağı bizim elimizde olacaktır. Bendeniz soğumaya başlayıp, elimizden düşmek üzere olduğunda da onu ardımızdakiler alır...

Yaşasın Kürt milleti.

YAŞASIN KÜRDİSTAN Devleti.

TÜRKİYE-KÜRDİSTAN DEMOKRAT PARTİSİ (T-KDP)

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6059 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:08:10:20
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x