Dersim'de ne oldu?

Eyalet Komutanı telsiz konuşmasını sürdürdüğü için bulunduğu noktaya tam isabet sağlandığını gazeteci arkadaşlarımıza söyleyen bir uzman ‘sanırım uçak sesini duyduklarında kendilerini yere attıklarından dolayı vücutlarının tümden parçalara ayrılmadığını düşünüyorum ancak bu atılan füzelerin yoğun bir alev topu oluşturduklarından ve sıcaklık derecelerinin yüksekliklerinden dolayı insan vücudunun tümünün kömüre dönüşmesi olasılığının yüzde yüz olduğunu’ belirtiyor.

28.09.2015, Pts - 18:15 [ Güncellenme: 28.09.2015, Pts - 19:31 ]

Dersim'de ne oldu?
Haberi Paylaş

Komutan bir yandan yemek yiyor, diğer yandan gayri resmi bilgi veriyor. ‘Tepelerindekini vurduk, diğerlerini de vurmamız an meselesi’ diyor. Bu sözü kaç yüz kez duyduğumu bilmiyorum diyor gazeteci arkadaş. Uçaklar Diyarbakır’dan kalktılar o akşam, tam saati bilmiyorum, ama 9 ve 10 arasıydı. Kalkan uçaklar eğer havadan kavis çizerlerse Güney Kürdistan’a, yok direk gidiyorlarsa Dersim’e gidiyorlar demektir. O akşam direk gittiler diyor.

Devletin patronu televizyon ekranlarında bu son operasyonlarda 2 bin mi, 2000 bin beş mi tam olarak rapor gelmedi 2000 diyelim PKK’li öldürdük diyor. Sahi merak ettim Pülümür’ün Alacaklı kırsalındaki çatışmada ölen 5 asker, Ovacık’ta patlatılan zırhlı araçta ölen 2 özel hareketçi ve son olarak tabur komutanıyla vurulan 13 askere tören yapıldığını gördünüz mü veya duydunuz mu?

Savaşı kelle sayısına endeksleyerek götürüyorlar. Uçakla gerilla kovalıyorlar. Yüz Türk büyüğü yalanı içinde bu rakamsal endekslemede var. Kaba rakamlarla Türk devlet büyüklerinin 80’lerden bu yana verdikleri rakamları toplayınca 250 bin civarında gerillanın şehit olması lazım.

40 yıldır aynı Yörük türküsü çalınıyor anlayacağınız. Amerikalılar mı Vietnam’a, Fransızlar mı Cezayir’e, Kolombiyalılar mı FARC’a karşı kazanmışlar da sen PKK’ye karşı kazanasın. Tarihi bile okuma gereği duymuyorlar ve her gün biraz daha fazla uyduruyorlar. Neymiş efendim halk PKK ye karşıymış! Bak hele… Bu cümle cümleliğinden utanıyor artık... Kırk yıldır sana karşı savaşanlar onlar değilmiş gibi, seni iktidarından eden onlar değilmiş gibi… Yuh demenin dışında ne denilir bilmem…

7 Haziran’dan sonra cehenneme çevrilen Kürdistan’da halk PKK tehdidinden değil devlet teröründen bıkmış durumda. Kürt halkının gerçekliğinden bihaber olanlar, her gün küçücük çocuğunu kaybeden Kürtlerin ruh halini anlayabilmekten yoksun, yandaşlarının kendilerine ulaştırdıkları yalan yanlış gözlemlerden sonuç çıkarıp içlerini serinleten Erdoğan ve tayfası şunu bilmeli ki: Kürt halkı, Kürt silahlı ve siyasal hareketini tehdit olarak değil devlet terörü karşısında sığınak olarak, kendisini koruyabilecek tek güç olarak görüyor.

Dersim’e gelmek için çok dolandık galiba… Son dönemlerde Dersimde artan gerilla eylemliliği sonrası binlerce yeni askeri birlik bu alana kaydırıldı. İnsansız hava araçları da bu alana yönlendirildi. 5 Ağustos günü Dersim’de 14 bölge “askeri güvenlik bölgesi” ilan edilmesinin ardından asker köyleri boşaltmak için köylüleri zorlamaya başladı. Köylerini boşaltmak istemeyen köylülerin direnişine karşı helikopter ve uçaklarla ormanlık alanlar ve meralar bombalanarak yakılmaya başlanıldı. Mazgirt’in Seter, Paş ile Hozat’ın Zangirek köyüne baskın yapan askerler, köylülere “Köyü boşaltın, aksi takdirde can kayıplarınızdan sorumlu değiliz’ diyerek tehdit ettiler.

Bu olaydan sonra Dersim Halk Meclisi öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi, AKP hükümetinin OHAL uygulamaları ve orman yangınlarını yürüyüşle protesto etti. Gerilla eylemlerinin yoğunluğu gittikçe artmaya başlamıştı. Ovacık’ta özel harekat polislerine ait zırhlı aracın geçişi sırasında bomba yüklü bir araç patlatıldı. Araç ağır hasar gördü ve iki özel harekat polisi öldü.

Devletin “askeri yasak bölge” ilan ettiği Dersim-Ovacık karayolu gerillalar tarafından trafiğe kapatıldı. Gerilla Devletin yasak bölge ilan ettiği her alanda, her bölgede yolları kontrol altına aldı. TEDAŞ’a ait 2, Köy Hizmetlerine ait 1 araç ateşe verildi. Dersim-Ovacık ve Pülümür karayolunu trafiğe kapatarak propaganda yapan PKK’liler, Bundan sonra bu yollarda, bu dağlarda gerillanın otoritesi, halkın otoritesi var diyerek tüm yolları denetim altına almıştı. Herhangi bir yolun kilometresinde “HPG Asayiş Dur” yazılı tabelayı günlük olarak görmek mümkün.

22 Ağustos günü Pülümür ilçesine bağlı Alacık kırsalında çatışma çıkmıştı ve 5 asker ölmüştü. Olay sonrası Alacık ve Büyükyurt vadileri ile Ovacık ilçesine bağlı Venk bölgesi sabah saatlerinde savaş uçakları tarafından bombalanarak yangınlar çıkartıldı…

Seçimden hemen önce şehir savaşları için Kürdistan’a yapılan çelik yığınak kullanılmaya başlandı. Seçim ayarlı kaosla tırmandırılan gerilimin ardından her hareketliliğe en sert müdahaleler yapılarak 400 vekili almanın yolu açılmaya çalışılıyor.

Kürdistan’ın her bölgesinde olduğu gibi Dersim’de de hayat savaşa endekslenmişken, her bölgede olduğu gibi üstünde ‘HPG Kontrol Noktası‘ tabelalarına artık her kes alışmış. Devlet güçleri bu durumu önleyebilmek için insansız hava araçlarını bölgeye yönlendirdiler, ardından helikopter ve F-16’larla yoğun bir bombardıman gerçekleştirerek orman ve meraları yakmaya başladılar ama nafile… Gazeteci arkadaşların ulaştığı bilgilerde insansız hava araçlarının Ovacık bölgesinde kalabalık bir gerilla gurubu tespit ettiği ve askerin bir büyük toplantının yapılacağını düşünmüş ve gurubun toplanması beklendiği için o gün bir operasyon yapmadıklarını belirtiyorlar. 15 Eylül sabahı alana yakın bir yere teknik dinleme aletleri helikopterle indirildiği ve bu cihazlarla gerillalar arasındaki konuşmalar her frekanstan dinlenmesi hedeflenmiştir. İnsansız hava aracı da aynı alana yönlendirilmiş. Gündüz iki kez telsiz frekansına girebilen askerlerin geniş bir alandan daha dar bir alanı insansız hava aracıyla ve yerdeki telsiz tarama aletleriyle inceleme imkânı bulduklarını söylediklerini ve bunun da yönetici kadrosuna ulaşma hedefinde önemli bir adım olduğunu belirten gazeteci arkadaşlar bu nedenle aynı gün operasyon yapmadıklarını belirtiyorlar.

Nitekim 16 Eylül akşamı tarama bölgesi olarak aldıkları Ovacık ilçesine bağlı Otlubahçe ile Aslıca Köylerine bağlı ormanlık alanda küçük bir tepecik olarak algılanan bölgede gerilla telsizinin frekansını yakaladıklarını ve konuşanın üst düzey bir PKK’li olduğunu, verdiği talimatlardan anlaşıldığını, telsizdeki kişinin çok uzun bir konuşma yaptığını ve bunun üzerine bulunduğu noktanın tam olarak belirlendiği, akşam saat 9:42 de Diyarbakır’dan kalkan iki F-16 uçağı kalkarak verilen koordinatlara yöneliyor. Diyarbakır’a verilen bilgi üzerine kalkan 2 F-16 jetler 20 mm\'lik top, 6 Havadan-havaya, Havadan-karaya füze taşıyorlar. Saatte 2.475 km yapan uçaklar kısa bir sürede belirlenen hedefe ulaşmasıyla 2 şer füze noktaya bıraktıkları düşünülürse 4 füze ediyor. Eyalet Komutanı telsiz konuşmasını sürdürdüğü için bulunduğu noktaya tam isabet sağlandığını gazeteci arkadaşlarımıza söyleyen bir uzman ‘sanırım uçak sesini duyduklarında kendilerini yere attıklarından dolayı vücutlarının tümden parçalara ayrılmadığını düşünüyorum ancak bu atılan füzelerin yoğun bir alev topu oluşturduklarından ve sıcaklık derecelerinin yüksekliklerinden dolayı insan vücudunun tümünün kömüre dönüşmesi olasılığının yüzde yüz olduğunu’ belirtiyor.

Dersim Eyalet Komutanı Baran Dersim ve yanında kendisini korumakla görevli gerillalar şehit düşüyor.

Konu ile ilgili HPG tarafından yapılan açıklamada \"Dersim\'in Ovacık ilçesi kırsal alanına yönelik olarak 2 gün boyunca gerçekleştirilen hava bombardımanlarının sonucunda HPG Komuta Konseyi Üyemiz Baran Dersim (İsmail Aydemir) yoldaş ile Erdal (Abdurrahman Akçin), Cîlo (Resul Balıkçı) ve Botan (Sedat Arslan) arkadaşlar şahadete ulaşmıştır.\" denildi.

PKK bu saldırıya karşı Jandarma Özel Harekât timleri ile girdiği çatışmada 13 Özel Hareket timi ve Tabur Komutanı Binbaşı Yavuz Sonat Güzel’i öldürdü.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 23432 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:10:20
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x