Arap Birliği Zirvesi başladı, İran hedefte

Suudi Arabistan, Yemen\'in güneyindeki Aden kentinden onlarca Suudi ve yabancı diplomatı tahliye etti.

28.03.2015, Cts - 13:34

Arap Birliği Zirvesi başladı, İran hedefte
Haberi Paylaş
Suudi Arabistan televizyonu gece haberlerinde \"Suudi Arabistan Kraliyet Donanması (Kasırga) adlı bir operasyonla Suudiler dahil onlarca diplomatı Aden\'den tahliye etti\" dedi.

Suudi Arabistan\'ın başkenti Riyad\'ın ardından Mısır\'a geçen ve havalimanında bizzat mevkidaşı Abdulfettah el Sisi tarafından karşılanan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkesinde sürmekte olan operasyonla ilgili çağrıda bulundu.

Zirvede konuşan ülke liderlerinin Yemen\'deki kriz konusunda üstü kapalı bir şekilde İran\'ı eleştirirken, Hadi\'nin doğrudan İran\'ın adını telaffuz ederek eleştirmesi ise dikkatlerden kaçmadı:

\"Çeteler, daha önce İran\'ın kendilerine devlete karşı savaşmaları için verdiği ve ayrıca ele geçirdikleri silahları teslim edip, işgal ettikleri bütün kurum ve bölgelerden çekilip, teslim olana kadar, operasyonun devam etmesi çağrısında bulunuyorum.\"

Yemen\'in gerçek bir \'Arap Marshall Planı\'na ihtiyaç duyduğunu aksi takdirde yıkılan devleti yeniden tesis etmenin mümkün olamayacağını\' dile getiren Hadi, zirveye katılabilmek için bile birçok sıkıntı ile karşılaştığını belirtti.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi\'nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana\'yı havadan bombalandı.

Nitekim toplantının açılış konuşmasını yapan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da \'Arap Baharı denilen sürecin istikrarsızlık ve kalkınmada gerilemeden başka bir şey getirmediğini\' savundu ve Suriye krizinin de ancak siyasi çözümle aşılabileceğini vurguladı.

Söz alan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz de Arap ülkelerinin içinde bulunduğu siyasi krizlere de değindi: \"Arap ülkelerinin içinde bulunduğu acı verici durum, iç çekişmeler ve dökülen kanlar, ülkelerimizde istikrarsızlık isteyen bir kısım bölgesel gücün, başını çektiği mezhepçiliğin sonucudur.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ise İran\'ı ima ederek \'bazı dış güçlerin Arap ülkelerinin içinden geçtiği zor durumu, içişlerine müdahale ya da vatandaşlarını kutuplaştırma amacıyla kullandığını\' söyledi ve \"Yemen\'deki olaylar ortak güvenliği ilgilendirecek bir noktaya vardı\" ifadesini kullandı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3365 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:16:31:50
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x