ABD devreye girdi: YPG ile TSK arasında geçici anlaşma

ABD Merkez Komutanlığı\'ndan Albay John Thomas, Türk ve Kürt güçlerinin Suriye\'nin kuzeyinde birbirleriyle savaşmama konusunda \"gevşek bir anlaşmaya (loose agreement)\" vardıklarını söyledi.

30.08.2016, Sal - 14:32

ABD devreye girdi: YPG ile TSK arasında geçici anlaşma
Haberi Paylaş

ABD Merkez Komutanlığı\'ndan Albay John Thomas, Türkiye ile YPG\'nin Suriye\'de ateşkes konusunda anlaştıklarını söyledi.

Suriye\'de TSK ile YPG arasındaki çatışmalardan rahatsızlığını dile getiren ABD, \"anlaşma\" sağlandığını duyurdu.

AFP\'ye konuşan ABD Merkez Komutanlığı\'ndan Albay John Thomas, Türk ve Kürt güçlerinin Suriye\'nin kuzeyinde birbirleriyle savaşmama konusunda \"gevşek bir anlaşmaya (loose agreement)\" vardıklarını söyledi.

Thomas, son birkaç saatteki görüşmeler sonucunda, taraflardan birbirleriyle savaş değil IŞİD tehdidine karşı odaklanma konusunda garanti aldıklarını kaydetti.

Thomas bu \"gevşek anlaşma\"nın en azından birkaç günlüğüne olduğunu, yakında \"sağlamlaştırmayı\" umduklarını da sözlerine ekledi.

YPG: Ateşkes Cerablus Askeri Meclisi ile Türkiye arasında

YPG sözcüsü Polat Can ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ateşkesin Suriye Demokratik Kuvvetleri\'ne bağlı Cerablus Askeri Konseyi ile Türkiye arasında sağlandığını yazdı.

Can, ateşkesin IŞİD karşıtı koalisyon arabuluculuğunda sağlandığını söyledi.

ABD: Kabul edilemez

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, dün New York Times gazetesine gönderdiği bir e-postada Cerablus’un güneyinde çatışmalara ilişkin haberleri yakından izlediklerini belirterek “bu çatışmaları kabul edilemez buluyoruz” demişti.

Peter Cook, “IŞİD’in artık bulunmadığı Cerablus’un güneyinde Türk silahlı kuvvetler, bazı muhalefet grupları ve SDG ile bağlantılı birlikler arasındaki çatışmalara ilişkin haberleri yakından izlerken bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu açıkça ifade etmek istiyoruz.Bu nedenle ki silahlı tüm oyuncuları hemen çatışmaları durdurmaya ve ihtilafa son vermek için gereken önlemleri almayı çağırıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter ise, ABD\'nin, Suriye Demokratik Güçleri\'ni (QSD) Fırat\'ın doğusunda kalma konusunda ikna ettiğini ve böylece Türk askerleriyle Suriye Demokratik Güçleri arasında herhangi bir çatışma yaşanmayacağını ifade etmişti.

Ankara: Ortada verilmiş bir söz var

Türkiye Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş çatışmalarla ilgili olarak, \"Ortada verilmiş bir söz var\" diyerek, \"Türkiye kendisine gelecek saldırılara karşı kendisini koruyacak. Bu hassasiyetimizi biliyorlar. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat\'ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz. ABD\'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz.\" ifadelerini kullanmıştı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 29389 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:09:28:52
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x