ABD: Kantonların birleşmesini desteklemiyoruz

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken, \'Suriye\'de Kürt kantonların birleşmesine destek vermiyoruz\' dedi.

28.09.2016, Çar - 13:07

ABD: Kantonların birleşmesini desteklemiyoruz
Haberi Paylaş

Türkiye\'ye resmi bir ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, NTV\'ye bir röportaj verdi.

Blinken Batı Kürdistan’daki Kürt kantonlarıyla ilgili olarak “çok açık ve net şekilde Suriye\'nin toprak bütünlüğünü kuvvetli bir şekilde desteklediğimizi ve Suriye\'de Kürt kantonları olarak bahsedilen bölgelerin birleştirilmesine karşı olduğumuzu ifade ettik. Bu konuda şimdiye kadar net bir tavır aldık ve tutumumuz bu şekilde devam edecektir\" ifadelerini kullandı.

Musul ve Rakka\'nın IŞİD\'den geri alınması için yapılan askeri planlamalarda ilerleme sağlandığını söyleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken şöyle konuştu:

\"Ziyaretim sırasında çok verimli toplantılar yaptık. Bu kapsamda Musul\'a ilişkin planın da üzerinden geçtik. Bu plan, Irak hükümeti ve Kürdistan bölgesi liderliğiyle, Başbakan El İbadi ve Barzani arasında iyi bir koordinasyon ve işbirliği sağlanarak aylar süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkarıldı. Bugün bu planı Türk müttefiklerimizle ayrıntılı şekilde ele aldık, olumlu tepki aldığımızı düşünüyorum. Kritik olan, Türkiye tarafındaki bazı endişelerin dikkate alınması. Özellikle hareket halindeki kuvvetlere ve PKK\'ye ilişkin… Şunu açık şekilde ifade ettik ve Iraklılar da bu konuda hem fikir; Musul\'un geri alınmasında onların asla bir rolü olmayacak. Dolayısıyla, Türk tarafının bazı endişelerini giderdiğimizi ve Musul planı hakkında Türkiye ile son derece olumlu fikir alışverişinde bulunduğumuzu söyleyebilirim.\"

Rakka operasyonyla iligli olarak ise Türkiye ile konuştuklarını belirten Blinken, Suriye’de ortak düşmanın IŞİD olduğunu ve Suriye Demokratik Güçleri’nin de ABD’nin ortağı olduğunu belirterek, “Türkiye ile tam bir danışma ve şeffaflık içinde gerçekleştirildiğinden ve hiçbir hareketimizin Türkiye\'nin güvenliğine zarar vermeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Tam aksine bunların Türkiye\'nin güvenliğini arttıracak operasyonlar olması önemlidir. Tabii ki IŞİD\'in yenilmesi hem Türkiye\'nin hem de bizim güvenliğimizi arttıracak bir durumdur.” İfadelerini kullandı.

YPG’ye silah verilmesinden dolayı Ankara’nın tepkisinin olduğu belirtilen Blinken, konuyla ilgili olarak silahların, \'Suriye Demokratik Güçleri\'nin Arap bileşenine verildiğini YPG’ye silah verilmediğini söyledi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 13252 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:07:51:22
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x