İşte FARC gerillalarının yeni meslekleri

Kolombiyalılar, Pazar günü referandum için sandığa gidecek, çatışmaya noktayı koyan barış anlaşmasını oylayacaklar. Sandıktan anlaşmaya desteğin çıkması bekleniyor. FARC anlaşma kapsamında silah bırakacak. Peki savaş suçuna karışmayan eski gerillalar ne yapacak?

28.09.2016, Çar - 11:12

İşte FARC gerillalarının yeni meslekleri
Haberi PaylaÅŸ

52 yılın ardından, devlet ve FARC gerillaları arasında süren savaşa son vermek için Kolombiya\'da barış anlaşması imzalandı. Anlaşma geçmişteki çatışmalarda atılan kurşunlardan yapılmış bir kalemle imzalandı. O kalemin üzerindeki mesaj ise, Kolombiya\'nın dünü, bugünü ve yarınını anlatıyordu: \"Geçmişimizi kurşunlar yazdı. Geleceğimizi ise eğitim yazacak.\"

FARC gerillalarının çoğunun formal eğitim seviyesi düşük. Gerillalar yoksul ailelerden geliyorlar. Anlaşmanın ardından gerillaları iş gücüne katmak için oluşturulan projeler var. Projeler arasında, gerillaların kontrolündeki bölgelerde çatışmalar yüzünden bugüne kadar keşfedilmemiş turizm potansiyeli taşıyan bölgelerde turist rehberi olmaları var.

Kimi gerillalar da peynir sektöründe çalışacak. Savaş yüzünden yıllardır kırsal kesimde boş kalan araziler de şimdi imara açılacak. 7 bin eski FARC gerillasına farklı ekonomik projelerle istihdam sağlanacak. Bu projelerin finansmanının bir kısmı FARC\'ın kendi fonlarından, bir kısmı da barış anlaşması kapsamında eski gerillalar için ayrılan paradan gelecek.

FARC, köylülerin kendilerine daha yaşanabilir koşullar vadeden siyasetçilerin öldürülmeleriyle 1948\'de başlayan iç savaşta, toprak sahiplerinin uyguladığı şiddet ve baskıya bir tepki olarak 1964\'te kurulmuştu. Yarım asır sonra FARC silah bıraktı ve şimdi en büyük kaygılardan biri, eski gerillaları istihdam ederek suçtan uzak tutmak.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 7821 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:11:07
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x