Kobanê'deki ABD askeri üs yapımında sona gelindi

ABD’nin, Kobanê’nin 35 km güneyindeki Sibat köyünde yapımına başladığı askeri üssün tamamlandığı iddia edildi.

25.07.2016, Pts - 13:29

Kobanê'deki ABD askeri üs yapımında sona gelindi
Haberi Paylaş

ABD\'nin daha önceden Kobanê\'de bir üs yapacağı ve 300 dönüm arazi üzerine yapılacak olan üssün, Kobanê ve Fırat nehrinin arasında yer alacağı iddia edilmişti.

BasNews’e konuyla ilgili konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Demokratik Suriye Güçleri\'nden (QSD) üst düzey bir yetkili, ABD’nin, Kobanê’nin 35 km güneyindeki Sibat köyünde yapımına başladığı askeri üssün tamamlandığını iddia etti.

‘QSD ve ABD arasındaki ilişki daha da ilerlemiştir’ diyen QSD yetkilisi şu ifadeleri kullandı: “ABD’nin, Kobanê’de kurduğu askeri üssün yapımının son aşamasına gelindi. Bu üsten askeri ve lojistik uçaklar kalkacak.’’

ABD’nin Rîmelan’da ve Kobanê’nin güneyinde kurduğu iki askeri üssün önemine ilişkin QSD yetkilisi, “ABD, savaş cephesine yakın bölgelerde merkezlerinin olmasını istiyor. Bu şekilde Türkiye’ye de mecbur kalmaktan kurtulmuş oluyor’’ ifadelerini kullandı.

ABD’nin Batı Kürdistan’da askeri üs kurmasının Batı Kürdistan’a katkısının olacağını savunan yetkili, ‘‘ABD bu bölgede uzun süre kalmayı ve Rojava’yı desteklemeyi planlamaktadır. Bu PYD ve Rojava yönetimi açısından önemli bir adımdır’’ dedi.

Kürtleri “kara gücü” olarak gören ABD’nin, yeni stratejisi de Batı Kürdistan topraklarında askeri üs kurulması oldu.

ABD’nin kurmak istediği askeri üssün Haseke’nin 190 kilometre kuzeyinde bulunan Tarım Havaalanının düzenlenmesiyle gerçekleştirileceği bildirildi. Türkiye-Irak-Suriye sınırının birleştiği bir noktada kurulan üssün, Türkiye sınırına sıfır noktada bulunan Kamışlo ilçesine uzaklığının da 85 kilometre olduğunu belirten Eski Türkmen Meclisi Başkanı Samir Hafez Sözcü’ye yaptığı açıklamada; ABD’nin askeri üs kurmasının Kürtlerin güçlenmesi ve desteklenmesi anlamına geleceğini ve ABD’ye göre IŞİD’le sadece Kürtlerin savaştığını bu yüzdende ABD’nin Kürtlere her türlü desteği vereceğini belirtti.

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen bir askeri yetkili, “ABD’nin Qamışlo yakınında üs kurması normal. Çünkü, İncirlik bağlantısı da önem taşıyor. Karayoluyla İncirlik’ten silah ve mühimmat götürülmesi için Qamışlo yakını tercih edilmiştir. Ayrıca o bölgede yaşayanların önemli bir bölümü Kürt ve Ermenilerden oluşuyor. ABD politikalarına destek veriyorlar. ABD’nin orada bir üs kurması da normal” dedi.

ABD bu askeri üsle, bir yandan Kürt güçlerine destek sunarken, diğer taraftan Suriye’de ikinci bir üs kurmaya çalışan Rusya\'nın güçlenmesinin önüne geçmiş oluyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 13585 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:16:51:11
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x