Kongre üyelerinden ABD'ye, Kürtlere yönelik soykırımları tanıma tasarısı

ABD’li iki kongre üyesi Çarşamba günü Kongreye sundukları iki partili bir tasarıyla Amerika Birleşik devletlerini, Irak eski diktatörü Saddam rejimi tarafından 1980’li yılların sonunda Kürt halkına karşı işlenen soykırımı kabul etmeye davet ettiler.

31.07.2015, Cum - 13:51

Kongre üyelerinden ABD'ye, Kürtlere yönelik soykırımları tanıma tasarısı
Haberi Paylaş

Maryland Demokratik Kongre üyesi Chris Van Hollen kendine ait kongre web sitesinde, “Bu soykırım saldırısı sonucu binlerce insanın yaşamını yitirdiği, yüz binlercesinin evini kaybettiğini,” anımsatarak, “Günümüzde dünya üzerindeki Kürtlerin hala bu vahşi trajedinin sonuçları ile beraber yaşadıklarını,” belirtti.

Cumhuriyetçi Tenesse Kongre üyesi Marsha Blackburn ile birlikte tasarıyı tanıtan Van Hollen, “Bu çözümün tüm dünyaya ama özellikle bu felaketten etkilenen ve zarar gören hayatta kalanlara ve ailelere, unutmayacağımızı, kalplerimizin o trajediden etkilenenlerden uzaklaşmayacağını ve bu katliamın hafızalarımızdan silinmesine izin vermeyeceğimize dönük bir mesaj olduğunu,” söyledi.

Tasarıda eski Saddam Hüseyin rejiminin 1980’li yılların sonunda Kürtlere karşı soykırım saldırıları düzenlediğini, bunların arasında herkes tarafından bilinen Halepçe kimyasal saldırısı ile Enfal’de 180 bin Kürt insanının katledildiği bilgisine yer verildi.

Her iki Kongre üyesi 2013 yılında da aynı tasarıyı ABD Kongresi’ne sunmuş, ancak tasarı Dışişleri Komitesi tarafından reddedilmişti.

Yanısıra Tasarı, “Amerika ile Kürt halkı arasındaki dostluğa bağlılığı,” teyit etmesi amacıyla uluslararası organizasyonlara Kürtlere yönelik Soykırımı tanımaları tavsiyesinde bulunuyor.

“Halepçe’de gerçekleşen benzeri olaylara aydınlatılmasının, soykırımların ve insan hakları ihlallerinin artık tölere edilemeyeceği bir dünya yaratılmasına yardım edeceğini,” belirten kongre üyesi Marsha Blackburn, “Amerikan Hükümetinin Kuzey Irak’taki Kürt halkına karşı işlenen korkunç soykırımları ve insan hakları ihlallerini artık tanımasının vaktinin geldiğini,” vurguladı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5841 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:23:14:46
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x