Obama: IŞİD'in ilerleyişini durduruyoruz

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ilerleyişini durdurduklarını söyledi. Barack Obama, şiddet içeren radikalizmin iflas etmiş bir ideoloji olduğunu ve bu ideolojiye göğüs geren herkese yardım edeceklerini belirtti. Obama, \"Bu çabamız zaman alacak. Hedefe odaklanmamız gerekecek. Ancak başarılı olacağız\" dedi.

21.01.2015, Çar - 07:35

Obama: IŞİD'in ilerleyişini durduruyoruz
Haberi Paylaş
Başkan Obama, ABD Başkanlarının her yıl Ocak ayında yaptıkları geleneksel \"Birliğin Durumu\" konuşmasında altıncı kez Kongre\'ye hitap etti.

Obama bir saat süren ve metni yaklaşık 6 bin kelimeden oluşan konuşmasında, ülkesinin resesyon ve savaş dolu yılların ardından \"sayfayı çevirdiğini\" söyledi.

ABD Başkanı, Irak ve Suriye\'de, ülkesinin liderliğinde ve askeri güçlerinin de yardımıyla IŞİD\'in ilerleyişini durdurduklarını vurguladı.

Obama, \"Orta Doğu\'da yeni bir kara savaşına sürüklenmek yerine, Arap ülkelerini de içeren geniş bir koalisyona liderlik ediyoruz. Hedefimiz, bu terör örgütünü geriletmek ve ortadan kaldırmaktır\" diye konuştu.

ABD Başkan Kongre\'den, bu hedef için hep birlikte hareket ettiklerini dünyaya göstermek için, IŞİD\'e karşı güç kullanımına yetki veren bir karar tasarısını kabul etme ve İran\'a yeni yaptırımlar uygulanması için ise acele etmeme çağrısında bulundu.

Obama\'nın dış politikayla ilgili olarak Kongre\'den bir diğer talebi ise Küba\'ya uygulanan ticari ambargonun son bulması için çalışmalara başlaması oldu. Obama, \"50 yıl boyunca uyguladığımız politika bir işe yaramadı. Yeni bir şey denemenin vakti geldi\" dedi.

Cumhuriyetçilere veto tehdidi

Konuşmasının büyük bölümünü ekonomiye ayıran Obama, iyimser bir tablo çizdi ve yönetiminin ekonomi politikalarının başarılı olduğunu söyledi. Obama, ülkesinin 1999\'dan bu yana işsizliği en yüksek oranda azalttığı bir dönemden geçtiğine dikkat çekti ve tarihin hiçbir döneminde bu kadar fazla sayıda Amerikalının sağlık sigortasına sahip olmadığını kaydetti.

Obama, yönetiminin sağlık sigortası, mali denetim ve göç gibi konulardaki başarılarını tehdit edecek her tür yasa tasarısını ise veto edeceğini belirtti.

Ülkesinde iş yerlerinin 21. yüzyılın altyapısına sahip olmaları gerektiğini ifade eden Obama Kongre\'den, daha fazla kişiye iş imkanı sağlayacak yatırım planına onay vermesini istedi.

Demokrat Başkan Obama ABD Anayasası uyarınca 2016\'da yapılacak başkanlık seçiminde aday olamıyor.

ABD\'de Kasım ayında yapılan ara seçimler sonrası Cumhuriyetçiler Kongre\'de çoğunluğu sağlanmıştı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2560 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:11:46:19
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x