Angela Merkel: Kürdistan'la uyumlu bir ortaklığa sahibiz

Belçika\'nın başkenti Brüksel\'de AB-Türkiye Zirvesi\'nin ardından basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kürdistan Bölgesi ile uyumlu bir ilişki içinde olduklarını ve onların IŞİD karşıtı savaşlarını desteklemeyi sürdüreceklerini belirtti.

30.11.2015, Pts - 18:05

Angela Merkel: Kürdistan'la uyumlu bir ortaklığa sahibiz
Haberi Paylaş

Açıklamalarında IŞİD’le mücadele kapsamında Türkiye’den farklı politikalar yürüttüklerini dile getiren Merkel: “Türkiye’ye açıkça örneğin Irak’taki mülteci kamplarındaki durumun merkezi bir nokta teşkil ettiğini ifade ettiklerini, bununla birlikte Suriye’de IŞİD’le mücadelede farklı biçimlerde angaje olduklarını söylediğini\" belirtti.

Merkel, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile kurdukları ilişkiyi örnek verdiği açıklamasında, \"Almanya\'nın Irak hükümetiyle uyumlu biçimde Kürdistan Bölgesel yönetimiyle çok sıkı ilişkiler içinde askerlerin eğitilmeleri veya kendilerine silahlar verilmek suretiyle IŞİD’le mücadeleye yardımcı olmaya çalıştıklarını” vurguladı.

Almanya’nın Kürdistan Bölgesi ile iyi ve dostane bir ilişki içinde olduklarını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzeyde seyrettiğini vurgulayan Merkel, “IŞİD ile mücadele eden Peşmerge Güçleri’ne askeri yardımlarının devam ettiğini ve anti-IŞİD savaşında Kürtler’e destek vermeye devam edeceklerini\" ifade etti.

Türkiye eleştirilere açık olmalı

AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili önem arz eden tüm konuların konuşulması gerektiğini belirten Merkel, \"Türkiye’nin Kürtlerle ilgili başlattığı çözüm sürecini devam ettirmesi gerektiğini ifade ettiklerini, Güney Kürdistan Kürtleriyle ilgili, basın özgürlüğü ile alakalı konuları, insan hakları meselesini de konuştuklarını\" dile getirdi.

Merkel konuşmasının devamında partnerlerle ilişkilerinde eleştirilere açık olunması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

\"Stratejik partner isek o halde sorularımız olan, fikirlerimizi bildireceğimiz ve de eleştirilerimizin olduğu konularda birbirimizle tabi ki açıkça konuşmalıyız. Bu bağlamda bugünkü buluşmanın özellikle gelecekle ilgili bize imkânlar açtığını düşünüyorum. Nitekim birlikte konuşamazsak eleştirilerimizi en iyi ihtimalle medya üzerinden de dile getirebiliriz, fakat bu genellikle problemlerin çözümüne katkı sağlamıyor.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5629 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:23:20:53
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x