Fransa Esad'ın insanlığa karşı suçlarını soruşturuyor

Paris Savcılığı Çarşamba günü (dün) yaptığı açıklamada, Suriye lideri ile ilişkiler nedeniyle dünyanın önde gelen güçleri arasında bölünmeler yaşandığına vurguda bulunarak, Fransa’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın insanlığa karşı işlediği suçları soruşturduğunu açıkladı.

01.10.2015, Per - 10:02

Fransa Esad'ın insanlığa karşı suçlarını soruşturuyor
Haberi Paylaş

Savcılık yetkilisi, Esad güçleri tarafından gerçekleştirilen kaçırma ve işkence iddialarını da kapsayan soruşturmanın, 10 Eylül 2015 tarihinde “Dışişleri Bakanlığı’ndan ulaştırılan bazı belgeler kaynak alınarak” başlatıldığını belirtti.

Suriye’de, Beşar Esad’a bağlı güçler, muhalif örgütler ve IŞİD arasındaki 4 yıllık sivil savaşta yaklaşık 250 bin insan öldürülürken, 11 milyonu aşkın insan da evini terketmek zorunda kaldı.

Çeşitli medya kaynaklarından alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı’nın dosyalarında Suriye Ordusu’nun eski bir komutanı tarafından yurt dışına kaçırılan yaklaşık 55 bin fotoğraf bulunuyor.

Bu fotoğrafların 11 bin kadarının Esad’a sadık güçler tarafından katledilen kurbanlara ait olduğu ileri sürülüyor.

Fransız mahkemesinin bu olaydaki yetkisi, kurbanlar arasında bulunabilecek Fransız vatandaşlarının tesbit edilmesi noktasında sınırlı. Fransa’da bu konu üzerine bir dava açılması uzak bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Beşar Esad’ın devamlı Rus desteğine karşı, Fransa barış görüşmeleri için Esad’ın koltuğunu terketmesini bir ön şart olarak sunan diğer Batılı ülkeler bloğunda yer aldı.

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü (28 Eylül 2015) günü savaşın sona ermesi için diplomatik bir arayış için bir araya geldiler ancak Esad’ın iktidarı konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2129 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:03:21:53
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x