ABD: Kürtler birlik olursa yenilmez olurlar

ABD Başkanı Barack Obama\'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, \'Kürtler’in birlik olması durumunda hiç kimsenin onları yenemeyeceğini\' söyledi.

13.02.2016, Cts - 20:28

ABD: Kürtler birlik olursa yenilmez olurlar
Haberi Paylaş

Rudaw’da yer alan habere göre 52. Münih Güvenlik Konferansı\'nda Rudaw muhabirine konuşan McGurk, IŞİD’in Kobanê\'yi işgali esnasında Kürtlerin gösterdiği dayanışmaya atıfta bulunarak \"Baskı ve tehdit olmadan Kürtler birleşemiyor. IŞİD tehdidi başgösterdiğinde Kürtler hemen birleşmişti. Ama şimdi tekrar kendi aralarında sıkıntı yaşamaya başladılar\" şeklinde konuştu ve bunu daha öncede birçok kez gördüklerini ifade etti.

Kendisinin 31 Ocak\'taki Rojava ziyaretinin asıl amaçlarından birinin Kürtler arasındaki birliği sağlamak olduğunu hatırlatan McGurk, bu birlikteliğin Kürtleri yenilmez kılacağını ifade etti.

Daha önce de bu konuda çağrılar yapan McGurk, ABD Kongresi Dış İlişkiler Komisyonu’nda üyelere Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı verilen mücadele hakkında bilgi verirken “Kürtler’in sadece tehdit altındayken birlikte hareket ettiğini” söylemişti.

Konferansta Başkan Mesud Barzani’yle de görüşen McGurk, IŞİD’le savaş ve ekonomi konularında da olumlu bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

31 Ocak tarihinde İngiliz ve Fransız diplomatlar ile Kobani’ye giden McGurk, YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Birlikleri üyeleriyle görüşmüştü.

Söz konusu temas Türkiye hükümeti tarafından tepkiyle karşılanmış, Erdoğan’da yaptığı konuşmada, ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret edip, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani\'deki teröristler mi?\" diyerek tepki göstermişti.

Bunun üzerine de ABD’den de “PYD’yi terörist olarak görmüyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde açıklamalar gelmiş, bu açıklamalar birbiri ardına karşılıklı restleşmeler ile devam etmişti.

ABD\'nin IŞİD\'e karşı savaşta müttefik olarak gördüğü Kürtleri birleştirmek için gösterdiği çabalara mukabil başta Türkiye, İran, Irak ve Suriye olmak üzere bölge devletleri Kürtlerin birleşmemesi için tüm enerjilerini harcıyorlar.

Rudaw
Bu haber toplam: 9233 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:16:01:51
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x