Peter W. Galbraith: Kürtlerin geleceği kendi ellerinde

ABD’li diplomat ve Demokrat Parti’den Vermont Eyalet Senatörü Peter Galbraith, yalnızca kürtlerin DAIŞ terörüne karşı savaştığını belirtti.

07.12.2014, Paz - 14:57

Peter W. Galbraith: Kürtlerin geleceği kendi ellerinde
Haberi Paylaş
ABD’li diplomat ve Demokrat Parti’den Vermont Eyalet Senatörü Peter Galbraith, yalnızca kürtlerin DAIŞ terörüne karşı savaştığını belirtti. Galbraith, \"Eğer birleşirseniz tüm dünya size yardım edecektir. Geleceğiniz sizing kendi ellerinizde ve bölgenin kaderini siz belirleyeceksiniz” sözleriyle Kürtlere birlik çağrısında bulundu.

Rojava Kürdistanında bir dizi temasta bulunan ABD’nin eski Hırvatistan büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler (BM) eski yardımcısı, Demokrat Parti’den Vermont Eyalet Senatörü olan ABD’lidiplomat Peter W. Galbraith, bugün Amûdê kentinde, Cizîrê Kantonu Yürütme Meclisi’ni ziyaret etti. Burada Cizîrê Kantonu Yürütme Meclisi başkanı Ekrem Hiso ile yardımcısı Hisên El-Ezam ve Dişişleri Konseyi Başkanı Salih Gedo tarafından karşılanan Peter Galbraith, daha sonra hükümet yetkilileriyle görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Peter W. Galbraith, son iki ayda Rojava Kürdistanı’nda durumun tümden değiştiğini belirterek artık tüm dünyanın DAIŞ terörünü iyi tanıdığını söyledi.

Galbraith, Kobanê’de DAIŞ çetelerine karşı sergilenen tarihi direnişe dikkat çektiği konuşmasında Rojava’da YPG savaşçılarının, Güney Kürdistan’da da peşmerge güçlerinin DAIŞ terörüne karşı durduğunu vurgulayarak tüm dünyanın teröre karşı savaşında YPG güçlerine yardım etmesi, destek sunması gerektiğini belirtti.

Peter W. Galbraith, DAIŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik ağır saldırıları karşısında, Türkiye’nin reaksiyon göstereceğini bildiği halde ABD’nin kürtlere destek sunduğunu ve onlara yardımda bulunduğunu da söyledi.

Kürt halkının birliğine vurgu yapan Galbraith, Duhok’ta Rojavalı kürt siyasi yapılarının uzlaşmaya varmasının da çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: \"eğer kürtler kendi aralarında birlik olursa tüm dünya onlara yardımcı olacaktır. Kürt taraflara arasında varılan Dihok anlaşması sonuç verecek ve başarılı olacaktır. Bunun için de BM’nin Rojava halkına yardım sunması gerekir. O zaman Rojava Kürdistanı’nın geleceği bugünlerden çok daha iyi olacaktır. Güney Kürdistan ile Rojava arasında hiçbir fark yoktur. Rojava’da petrol ve ekonomik kaynaklar var. Kısa bir sürede Rojava ekonomik açıdan büyük adımlar atarak Güney Kürdistan seviyesine erişerek Rojava halkı kendi kendini yönetecektir.\"

Peter W. Galbraith, 23 yıl önce Hewlêr’in de bağdat’a bağlı olduğuna ve saldırılara maruz kaldığına dikkat çekerek şuan bağımsız ve kendi kendini yönetir durumda olduğunu söyledi. Galbrith, \"Rojava da Başûrê Kurdistan gibi olacak. Geleceği kendi elindedir. Sizler bölgenizin kaderini kendi ellerinizle belirleyeceksiniz.\"

ANHA

Nerina Azad
Bu haber toplam: 28459 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:09:49:41
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x