İran Çin’den İsrail teknolojisine sahip 150 savaş uçağı alacak

İran\'ın, İsrail teknolojisine sahip 150 adet Chengdu J-10 jet uçağı satın almak üzere Çin Halk Cumhuriyeti ile anlaştığı ileri sürüldü.

30.07.2015, Per - 11:04

İran Çin’den İsrail teknolojisine sahip 150 savaş uçağı alacak
Haberi Paylaş

DEBKAfile\'ın askeri ve istihbarat kaynaklarına göre, İran’ın, Batıda Vigorous Dragon (Güçlü Ejderha) olarak bilinen, 150 adet Chengdu J-10 çok amaçlı jet jet uçağı satın almak üzere Çin Halk Cumhuriyeti ile sözleşme sonuçlandırma aşamasında olduğu öğrenildi.

Pekin bu ileri teknoloji jetlerden Tahran’a 150 tanesini satmayı kabul etti.

Çin J-10 savaş uçakları Amerikan F-16’lar ile karşılaştırılıyor. Askeri uzmanlara göre, J-10 jetleri İsrail havacılık endüstrisi tarafından 80’li yılların ikinci yarısında geliştirilen Lavi süper avcı uçaklarının neredeyse bire bir kopyası olduğunu belirtiyorlar.

İsrail bu teknolojiyi, Amerika’nın Lavi’nin üretimini durdurması yönündeki ısrarları üzerine Çin’e satmıştı. ABD, bazı Amerikan bileşenlerini içerdiğinden Lavi’nin havacılık elektroniğinin satışına da itiraz etmişti.

Çinliler uçağı iki model şeklinde üretiyorlar: Çok amaçlı tek kişilik j-10A ile daha çok eğitim, kara saldırıları ve elektronik savaş hizmeti sunan iki kişilik J-10B.

İran’ın buna ilaveten, Batıda Flanker-H olarak bilinen 250 adet son derece gelişmiş hava üstünlüğüne sahip çok amaçlı çift jet motorlu Sukhoi-Su-39MK1 almak için Pekin ile pazarlık yapıyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 11822 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:08:30:51
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x