AB Mülteci Krizi'nde Türkiye ile mecburen anlaştı

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye liderleri, büyük kısmı ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli mültecilerden oluşan göçmenlerin AB ülkelerine akınını kontrol altına almak için birlikte çalışma ve işbirliği yapma konusunda uzlaşmaya vardı.

30.11.2015, Pts - 08:13

AB  Mülteci Krizi'nde Türkiye ile mecburen anlaştı
Haberi Paylaş

Brüksel’de düzenlenen ve Türkiye’yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu\'nun katıldığı mülteciler konulu zirvede, Avrupa Birliği (AB) işbirliği karşılığında Türkiye\'yle ilişkilerini dört temel alanda geliştirme taahhüdü verdi:

AB\'ye üyelik sürecinin hızlandırılması 3 milyar euro finansal destek Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi\'nde vize serbestisi 400 bin Suriyeli mültecinin yasal yollarla AB\'ye alınması

AB\'nin sunduğu bu üç taahhüdün hayata geçirilmesi ise Türkiye\'den talep edilen konulardaki olumlu gelişmelere bağlı:

Ankara\'nın sınır güvenliğini artırması İnsan kaçakçılığıyla etkin mücadele Geri Kabul Anlaşması\'nın imzalanması

Davutoğlu: tarihi bir gün, yeni bir başlangıç

Taraflar arasında imzalanan anlaşma metni ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, \"AB ile ilişkiler açısından tarihi bir gün, yeni bir başlangıç\" yorumunu yaparken AB’yi temsilen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, \'kilit ortak\' olarak nitelediği Türkiye\'nin verdiği taahhütlerin adım adım takip edileceğini ve aylık değerlendirmeye tabi tutulacağını ifade ederek çekincelerin olduğunu ima etti ve Türkiye\'ye sunulan vaatlerin Ankara\'nın tutumuna göre şekilleneceğine vurguda bulundu.

Anlaşma metninde muğlak kalan noktalar

Anlaşma metninde yer alan bazı noktalar ise belirsizliğini muhafaza ediyor.

Gelecek yıl için ödeneceği ifade edilen 3 milyar euroluk desteğin tek seferde mi verileceği yoksa belli dilimlere mi bölüneceği net olarak ifade edilmediği gibi 3 milyar euronun tek seferlik bir taahhüt mü olduğu yoksa yıllık bir ödemeye mi dönüştürüleceği de belirsiz konular arasında yer alıyor

Bir diğer belirsizlik ise her ne kadar ekonomik ilişkilerin derinleştirileceği ifade edilse de müzakerelerde hangi fasılların açılacağı konusunda nihai metne giren bir ifade bulunmuyor.

Vize serbestisi konusundaysa Türkiye\'nin Geri Kabul Anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına Ekim 2016\'dan başlayarak Schengen bölgesine vizesiz seyahat olanağı sağlanabileceği ifade ediliyor.

Zirve öncesi Merkel\'den \'mini zirve\'

Zirve öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel aralarında kendisinin yanı sıra Yunanistan, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç liderlerinin de katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Angela Merkel’in, her AB üyesi ülke için bağlayıcı kotalar belirlenmesini ve ülkelerin o sayıda mülteciyi kabul etmesini öngören planı desteklemesine rağmen, özellikle Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi Doğu Avrupa ülkeleri kota planına karşı çıkmaktalar.

Merkel\'in \'mini zirveyi\' AB çapında bir karar alınamazsa yürürlüğe konulabilecek bir \'B planını\' görüşmek üzere topladığı ifade ediliyor.

Komisyon Başkanı Juncker, toplantının \'çok sayıda mülteciyi kabul etmeye hazır ülkeler\' arasında gerçekleştiğini söyledi.

Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, anlaşmanın \'AB\'nin insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda temel görüş ayrılıkları bulunduğunu gözardı etmelerine yol açmayacağını\' dile getirerek Türkiye\'deki basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların ve gazetecilerin cezaevinde tutulmasının da Avrupa Birliği\'nin gündeminde olduğunu hatırlattı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 1871 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:25:18
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x