Dünya liderlerinden darbe girişimine tepkiler

Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’deki darbe girişimini kınayan bir mesaj yayınlayarak, girişimin önlenmesi nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım şahsında Türkiye halkını kutladı.

16.07.2016, Cts - 12:22 [ Güncellenme: 16.07.2016, Cts - 16:49 ]

Dünya liderlerinden darbe girişimine tepkiler
Haberi Paylaş

Askeri darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda ülkeden Türkiye\'ye destek mesajları geldi.

ABD Başkanı Obama, Türkiye\'de yaşanan askeri darbe girişimi ile ilgili yaptığı açıklamada \"Türkiye\'de seçilmiş hükümet desteklenmelidir\" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel\'in sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabında yaptığı açıklamada, Almanya\'nın Türkiye\'de seçilmiş hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek, seçilmiş hükümetin yanında oldukları mesajını verdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye\'nin yanında yer aldığını belirtti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Çipras, \"Türkiye\'deki gelişmeleri yakından izleyen Yunan hükümeti ve halkı, güçlü bir şekilde demokrasi ve anayasal düzeni destekliyor.\" ifadelerini kullandı.

BM- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri sözcüsü Farhan Haq da darbe girişimine ilişkin Türkiye\'nin sükunet içerisinde olmasını temenni ettiklerini ifade ederek, \"BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon\'un darbe edindiği raporlarda Türkiye\'de olası bir darbe girişimi yer alıyordu. Konuyu takip ediyoruz. Umarız Türkiye\'de demokrasi kazanır\" ifadelerine yer verdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, açıklamasında \"İtidal, sükunet ve Türkiye\'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir\" dedi.

AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, \"Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye\'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.\" ifadelerine yer verildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov akşam saatlerinde darbe girişimi ile ilgili, \"Türkiye\'deki olaylara ilişkin reel zamanda bilgiler alıyoruz. Her türlü ölümcül çatışmadan uzak durulması ve tüm sorunların Anayasa çerçevesinde çözülmesi gerek\" dedi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani Katar\'ın, anayasal meşruiyetin korunması, hukukun uygulanması, güvenlik ve istikrarın muhafazası için alınacak her türlü önlemde Türkiye\'nin yanında olduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, \"Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır.\" ifadelerini kullandı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye\'de demokratik yollarla seçilen hükümetin göreve devam etmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan\'ı ve Türk hükümetini desteklediklerini vurguladı.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul ve Ankara\'daki darbe girişimini kınayarak, Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Türkiye’de yapılan darbe girişimine tepki göstererek Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Demokrasinin temel prensiplerine saygı gösterilmelidir. Ukrayna demokratik olarak seçilen Türkiye’nin Cumhurbaşkanını ve hükümetini destekliyor.” ifadelerine yer verdi.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin anayasal düzenine karşı yapılan darbe girişiminin kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, Türkiye’deki anayasal düzeni koruma çağrısı yapıldı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, İstanbul ve Ankara\'daki darbe girişimine ilişkin, \"Ordunun görevi devletini korumaktır, başka bir şey değil. Ordunun kontrolü eline alma hakkı yoktur.\" dedi.

Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Türkiye\'de ordudan bir kanadın Türk halkının iradesi ve demokratik anayasal kurumların ihlaline yönelik isyan hareketini reddedip kınamaktadır.\" ifadesi kullanıldı.

Pakistan\'ın Başbakanı Navaz Şerif, darbe girişimini kınadı. Şerif\'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan halkı ve hükümetinin en büyük dileğinin Türkiye\'de huzurun en kısa zamanda tesis edilmesi olduğu belirtildi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter hesabından darbe yapanları kınayarak, \"Türkiye’de darbe girişiminde bulunanlar, demokrasi temelini harabeye döndürüyor. Bizim seçilmiş hükümeti desteklememiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de Ankara ve İstanbul’da yaşanan olayları kınadığını ifade etti.

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves de Twitter hesabından, \"Türkiye’den gelen haberlerden endişeliyiz. Demokrasi, insan hakları ve hukuka saygı duyulmalı.\" yorumunu yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Türk milleti ve devletinin birlik göstererek bu girişime karşı çıktığının belirtildiği açıklamada, \"Türkiye\'de yaşanan olaylar bizi ciddi şekilde tedirgin etti ve sarstı. Kardeş Türk halkı ve devletinin yanında olduğumuzu beyan ediyor, durumun yakın zamanda sabitleşeceğine ve normalleşeceğine emin olduğumuzu belirtiyoruz.\" ifadelerine yer verildi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5217 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:23:24
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x