Genelkurmay'dan Türkiye-Suriye sınırını izinsiz geçenlere ateş emri

Yerel kaynaklar, Cuma günü (dün) Türk sınır askerlerinin Hasekê şehri sakinlerini uyararak, kendilerine, Türkiye’ye illegal yollardan girmek isteyenlere, ateş etme emri verildiği uyarısında bulundukları bildirildi.

28.03.2015, Cts - 12:31

Genelkurmay'dan Türkiye-Suriye sınırını izinsiz  geçenlere ateş emri
Haberi Paylaş
Qamişlo’dan insan hakları aktivisti Abdulkadir Hemo, Nusaybin-Qamişlo sınırındaki Türk sınır askerlerinin, Genelkurmay Başkanlığı\'ndan, Hasekê bölgesine bitişik yerleşim birimlerinden Türkiye-Suriye sınırını illegal yollarla geçmeye çalışanlara ateş edilmesi emrini aldıklarını doğruladıklarını söyledi.

Hemo, bölgedeki sivillerle konuşan ve uyarıları gerçekleştiren Türk ordu yetkilisinin, “oldukça akıcı bir şekilde Kürtçe konuştuğunu,” özellikle vurguladı.

Hemo’ya göre, Türk sınır muhafızları, Genelkurmay Başkanlığı’nın bu talimatlarının, Haziran 2015 genel seçimlerine yönelik alındığını söylediklerini ifade etti ve “Türk ordusu bu nedenle Türkiye-Suriye sınırındaki kontrolleri yoğunlaştırma kararı aldığını,” ekledi.

Bugüne kadar onlarca Kürt sivili, Kürdistan’ı tellerle bölen sınırdaki Kürt şehirleri arasında geçiş yaparken Türk sınır muhafızları tarafından açılan ateşler sonucu ya yaşamlarını yitirdiler ya da yaralandılar. En son 17 yaşındaki bir Kürt genci Hasekê’nin Tirbêspî şehrinden sınırı geçmeye çalışırken Türk askerleri tarafından katledilmişti.

Sınırdan 700 metre uzakta Afrinli bir Kürt vuruldu

ANF\'nin haberine göre; Afrin’in Bilbile Bêkê köyünden Heci Xelîl Xelîl, Rojava-Türkiye sınırına yakın olan tarlasında tohum ekip çapa yaparken Türk askerlerinin silahlı saldırısına uğradı. Xelîl ağır yaralandı. Köylüler tarafından Afrin\'deki Awrîn Hastanesi’ne kaldırılan Xelil\'in tedavisinin sürdüğü ve hayati tehlikeyi henüz atlatamadığı, durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Xelîl’in Türkiye sınırından 700 metre uzakta ve Afrin toprakları içinde Türk askerlerinin silahlı saldırısına hedef olması dikkat çekiyor. Daha önce de sınırdaki Türk askerleri, defalarca Kürtleri Afrin toprakları içinde hiç bir gerekçe olmadan taramış ve sivil insanların yaralanmasına ve ölmesine neden olmuştu.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2242 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:11:43:12
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x