Peşmerge, Türk Askeri Musul'da Haberini Yalanladı

Başîka cephesi Peşmerge Güçleri Sorumlusu Türk Askerlerinin Başîkê’ye geldiği şeklinde çıkan haberleri yalanlayarak bu haberlerin propagandadan ibaret olduğunu dile getirdi.

04.12.2015, Cum - 21:06

Peşmerge, Türk Askeri Musul'da Haberini Yalanladı
Haberi Paylaş

Bugün bir çok yayın kuruluşunda Türkiye’nin bir taburluk askerinin Musul’a bağlı Başîka ilçesine konuşlandığı şeklinde haberler çıktı.

Rudaw’da akşam saatlerinde yayınlanan haberde, söz konusu haberleri değerlendiren Başîka cephesi Peşmerge güçleri komutanı Behram Erîf Yasin iddiaları yalanladı ve \"Türk askeri gücünün Başik ve Musul çevresine intikal etmediğini\" dile getirdi.

Yasin, “Başîka ilçesinde Türkiye’den sınırlı sayıda askeri danışman ve sorumlunun bulunduğunu, bunların Heşda Niştimanî Sünni Arap savaşçılarına 2 yıldan bu yana eğitim verdiklerini” vurguladı.

İddialar nasıl yayıldı?

Heşdî Niştimani sözcüsü Mahmud Surci, Şerefnews adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, Türkiye\'nin Musul operasyonlarına katılmak üzere Musul yakınlarına 3 taburluk askeri güç gönderdiğini iddia etmişti.

Uluslararası Reuters haber ajansı da, buna benzer bir haberi abonelerine duyurdu ve bir tabur Türk askerinin Başika’ya intikal ettiğini yazdı.

Bu iddialar Türkiye’de yayın yapan bir çok haber ajansında da yankı buldu.

AA\'na göre, Peşmergenin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul\'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için karayoluyla 150 asker, 20-25 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderildi

Sabah gazetesi söz konusu iddiaları \"Türk Askeri Musul\'da\" başlığı altında, \"2 yıldır peşmergenin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan birlikler değiştirildi. Musul\'un 25 kilometre yakınlarında bulunan Başika Bölgesi\'ne 20-25 tank ve 150-200 komando gönderildi.\" şeklinde okurlarına duyurdu.

Son olarak CNN Türk evvela Heşdî Niştimanî sözcüsünün iddiasına benzer bir haber geçti ve bir taburun (yaklaşık 1200 asker) Başîk’ ilçesine konuşlandığını duyurdu.

Ancak haberin yayınlanmasından bir müddet sonra CNN Türk haberi güncelledi ve Koalisyon ülkelerinin bilgisi dahilinde eğitim amacıyla Musul yakınlarında bulunan askerlerin yer değiştirdiğini dile getirdi.

Yer değiştiren Türk Ordusu\'nun, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun bilgisi dahilinde harekete geçtiği belirtildi.

Musul\'un 12 km kuzeydoğusunda bulunan Başîka ilçesi\'nin merkezi IŞİD teröristlerinin işgali altında bulunurken, çevresi Peşmerge\'nin denetimi altında.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5541 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:02:30:04
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x