Yıldırım: Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek...

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında, “Bazı gayretler var Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirilmek. Bu Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. “ şeklinde konuştu.

22.08.2016, Pts - 17:10

Yıldırım: Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek...
Haberi Paylaş

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Yıldırım, Suriye\'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ifade ederek, Türkiye\'nin duruşunu \"Hiçbir etnik gruba avantaj sağlayacak bir yapılaşmaya izin verilmemesi\" olarak açıkladı.

Yıldırım\'ın açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek kabul edeceğimiz bir şey değildir

\"DAEŞ, PYD, YPG gibi terör grupları var. Diğer taraftan da koalisyon güçleri var ve rejimin davet ettiği Rusya var. Bütün bu tarafların İran ve Suudi Arabistan’ı dahil edebiliriz. Bütün bu tarafların Suriye’de akan kanın durdurulması ve bütün Suriyelileri temsil edeceği bir yönetim şekli esastır. Bu bağlamda bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir. Suriye’nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Etnik gruba avantaj sağlayacak yapılaşmaya izin verilmemesi. Bazı gayretler var Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirilmek. Bu Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı. Etnik temele dayalı olmayan bütün grupların içinde yer aldığı bir yönetimin oluşturulması ve böylece husumetlerin ortadan kaldırılması.

\"Komşu ülke olarak Türkiye yine yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya ABD artık daha fazla zaman kaybeden Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip. En güncel bilgileri ve yapılan çalışmaları ifade ettik. Irak’la da keza toprak bütünlüğü ve üniter yapının muhafaza edilmesi konusundaki hassasiyetimizi ifade ederken bir yandan da Irak’ın kuzey doğusundan kendisine yönelik terör saldırılarına karşı tedbir alma konularını söyledik. DAEŞ’in Irak’ta faaliyetlerinin sonlandırılması ve Musul’un kurtarılmasına yönelik faaliyetleri izliyoruz ve tasvip ediyoruz. Bu bağlamda Irak’ta da yine taraflarla yine işbirliği içerisinde daha istikrarlı ve merkezi yönetimi bütün ülkede söz sahibi olacağı bir durumun sağlanması için Türkiye olarak gereken katkıyı vermeye devam edeceğiz. Rusya ve İsrail’le ilişkilerimiz normalleşti.

\"Suriye\'de hiçbir etnik gruba avantaj sağlayacak yapılaşmaya izin verilmemesi...\"

Tutumumuz çok açık, Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. İran da önemsiyor, diğer ülkeler de önemsiyor. Orada ayrı ayrı devletlerin oluşturulmaya çalışılması veya düşüncenin var olması Suriye’nin bu halini daha onlarca yıl devam etmesi anlamına geliyor. Bu da zaten tahribat yaşan ülkenin belini doğrultamaması alamına geliyor. Ülke içinde yaşayanlardan neredeyse bir o kadar da yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Bu insanların ülkelerinin geleceği hakkında söz sahibi olacağı tek bir Suriye devletinin oluşturulması bütün etkin yapıların temsil edilmesi olmazsa olmaz şarttır. Bu işin paydaşları çözümü bu çerçevede oluşturmak mecburiyetindedir.

Sınır hareketliliği

Sürekli orada hareketlilik var. TSK’nın sınır güvenliği açısından ülkemize geçişleri kontrol altına alınması ve sınırlarımızın güneyinden yapılabilecek taaruzlara karşı hazır olması esastır. Yapılan faaliyetleri bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

Gazze\'ye yönelik saldırıları onaylamıyoruz

Son zamanlarda İsrail’in Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısının da asla sivillere yönelik bu saldırıların onaylanmadığını açık bir dille ifade etmek isteriz.

Bakanlar Kurulu’nda ele aldığımız çok önemli bir konu var. Çukur siyasetinin başladığı şehir ve ilçeleri işgal girişiminden sonra başarıyla burada güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarla beraber bölgenin imar edilmesi, yeniden hayatın süratla normalleşmesi, bölgeye olan yatırımların hızlı bir şekilde gelmesi anlamında uzun bir zamandan beri eden Doğu ve Güneydoğu\'ya yönelik yatırım teşvik projelerini nihayet tamamladık. Bunlarla ilgili detaylı açıklamayı bugün yapmayacağız, bölge illerinde peyderpey önümüzdeki günlerde giderek gençlerimizle kadınlarımıza vatandaşlarımıza beraber olup bu açıklamaları orada yapacağız.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 32524 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:14:42:51
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x