Kürtçe eğitimin temelleri atılıyor

Kürt Eğitim ve Dil Hareketi (TZP Kurdî), Eğitim Destek Evi (MAPER) ve Eğitim Sen, pilot bölge olarak seçtiği 3 kentte Kürtçe eğitim verilecek okullar açarak Kürtçe eğitimin temellerini atmayı hedefliyor. Bu kapsamda 3 ilçede 300 öğrenci ile Kürtçe eğ.

01.09.2014, Pts - 11:59

Kürtçe eğitimin temelleri atılıyor
Haberi Paylaş
Kürt Eğitim ve Dil Hareketi (TZP Kurdî), Eğitim Destek Evi (MAPER) ve Eğitim Sen, pilot bölge olarak seçtiği 3 kentte Kürtçe eğitim verilecek okullar açarak Kürtçe eğitimin temellerini atmayı hedefliyor. Bu kapsamda 3 ilçede 300 öğrenci ile Kürtçe eğitime 15 Eylül\'de startı verilecek.

Demokratikleşme paketi ile sadece özel okullarda Kürtçe eğitiminin önünün açıldığı kamuoyuna yansısa da devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da bu yıl Kürtçe eğitim verilmeyecek. Düzenlemede özel okullarda ilkokul düzeyinde anadilde eğitime yer verilmezken, sadece lise düzeyinde Kürtçe eğitim bazı derslerle sınırlı kalarak verilecek. Özel okullarda lise düzeyinde verilecek dersler yine Türkçe dili esas alınacak. Hükümetten anadilde eğitime ilişkin beklenen adımları atmamasının ardından Tevgera Parastin û Perwerdehiya Kurdî -Kürt Dili Geliştirme ve Eğitim Hareketi (TZP Kurdî), Eğitim Destek Evi (MAPER) ve Eğitim Sen harekete geçti. Kurumlar, şimdilik pilot bölge olarak 3 kenti seçti. Bu 3 kentte Kürtçe eğitim verecek okullar açılacak.

300 öğrenci ile 15 derslikte Kürtçe eğitim başlıyor

Okullar için Diyarbakır\'ın Bağlar, Hakkâri\'nin Yüksekova ve Şırnak\'ın Cizre ilçeleri pilot bölge olarak seçildi. Kürtçe eğitim verecek okullar 15 Eylül\'de eğitime başlayacak. Her okula 100 öğrenci kontenjanı ayrılırken, kayıtlar, 2 Eylül\'de yapılacak açıklama ile alınacak. 20\'şer kişiden oluşan 5 derslikte eğitim verilmesi planlanan okullarda 5 sınıf öğretmenin yanı sıra Resim, Müzik ve Beden Eğitimi öğretmenleri ders verecek. Öğretmenler gönüllülük temelinde çalışsa da kendi alanında uzman.

Ders kitapları hazırlandı

Okullarda, Kürtçe okuma yazma, Yaşam ve Çevre (Jiyan û Hawirdor), Matematik (Bîrkarî), Müzik, Resim ve Beden Eğitimi dersleri verilecek. Dersler için gerekli kitaplar TZP Kurdî\'nin oluşturduğu komisyonlar tarafından hazırlanırken, kitapların 10 Eylül\'de tanıtılması bekleniyor. Anadilde eğitim verilecek okullarda okutulmak için hazırlanacak kitaplarda ise, ayrımcı, tek tipçi ve ötekileştirmeyi esas alan egemen dil yerine farklılıkları esas alan, demokrasi öğesini işleyen, ekolojik duyarlılığı artıran, kadına verilen önemi kavratan bir dil kullanılacak.

Özel değil, halk okulu olacak

Kürtçe anadilinde eğitim verilecek okullar, özel okul statüsünde işlev görmeyecek, hükümetin yaptığı düzenlemelerde eğitim bazı derslerle sınırlı bırakıldığı için okullar halk okulu şekillinde adlandırılacak. Okulların idaresi halkın katılımı ile yönetilmesi ve halkın imkânları ile kendini idame etmesi hedefleniyor. Okullara ilişkin bileşenler, 2 Eylül\'de DTK önünde yapacağı açıklama ile kamuoyunu bilgilendirecek.

Devlet okulları ilk haftasında boykot edilecek

Bileşenler, 2 Eylül\'de yapacakları açıklama ile hükümetin anadilde eğitime ilişkin olumsuz tavrını eleştirmek için 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk haftasında öğrencilere devlet okullarını bir haftalık boykot çağrısı yapacak. Öte yandan Diyarbakır\'ın Bağlar ilçesinin Şeyh Şamil Mahallesi\'nde bulunan ve Kürtçe eğitim verecek okullardan biri olan Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi\'de tanıtılacak.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 8747 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:19:54:29
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x