Tehdide rağmen Kürtçe okulunun tabelası asıldı

Kürtçe anadilde eğitim vermek üzere yarın eğitime başlayacak üç okuldan biri olan Diyarbakır\'daki Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu\'nun tabelası, \"kanunsuz\" olduğu gerekçesiyle ilgililer hakkında yasal işlem .

14.09.2014, Paz - 14:11

Tehdide rağmen Kürtçe okulunun tabelası asıldı
Haberi Paylaş
Kürtçe anadilde eğitim vermek üzere yarın eğitime başlayacak üç okuldan biri olan Diyarbakır\'daki Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu\'nun tabelası, \"kanunsuz\" olduğu gerekçesiyle ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacağı tehditlerine rağmen asıldı.

Yıllardır dile getirilen Kürtçe anadilde eğitim talebine devletin sadece \"seçmeli ders\" düzeyinde sınırlı olarak yaklaşması üzerine TZP Kurdî, Eğitim Destek Evi (MAPER) ve Eğitim Sen öncülüğünde Şırnak\'ın Cizre ve Hakkari\'nin Yüksekova ilçeleri ile birlikte pilot bölge olarak belirlenen Diyarbakır\'ın Bağlar ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu\'nun tabelası asıldı.

KAYMAKAMLIK TEHDİT ETTİ

Yarın başlayacak bir haftalık okul boykotu eylemleri ile birlikte eğitime başlanacak olan okulda verilecek Kürtçe eğitimin \"kanunsuz\" olduğunu ileri süren Bağlar Kaymakamlığı, eğitime başlaması halinde ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacağı tehdidinde bulunmuştu. Kaymakamlığın bu tehdidine dün tabelası asılan okulda derslikler, satranç odası, resim atölyeleri, müzik odası, rehberlik servisi ve öğrencilerin yemek yiyeceği bir de mutfak bulunuyor.

İlkokul düzeyindeki bir çocuğun alması gereken tüm dersler programa konulurken, kitaplar ise Kürtçe basıldı. Bilimsellikten uzak, dogmatik, milliyetçi ve cinsiyetçi eğitim müfredatına sahip devlet okullarının aksine bu okullarda farklılıkları esas alan, demokrasi öğesini işleyen, ekolojik duyarlılığı artıran ve cinsiyet özgürlükçü bilimsel bir eğitim modeli hedefleniyor.

İlkokulun 5 yıl süreceği okullarda ortaokul 3, lise eğitim süresi ise 4 yıl olarak belirlendi. Kürtçe okullarda eğitim, ilk etapta öğrencilerin konuştuğu Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde başlarken, ilerleyen süreçte Türkçe ve İngilizce\'nin yanı sıra öğrencilerin taleplerine göre farklı dillerde de eğitim verebilecek.

5 sınıf öğretmeninin yanı sıra beden eğitimi, müzik ve resim derslerini verecek öğretmenlerin de yer alacağı eğitim dönemi içerisinde alanlarında uzman olan bu öğretmenler tamamen gönüllülük temelinde ders verecek.

Kayıt olan öğrencilerin üniformasından kalemine kadar tüm ihtiyaçları ise öğrenci velileri ve halkın kendisi karşılayacak.

OKULLAR YARIN AÇILIYOR

Ferzad Kemanger adıyla Kürtçe eğitim verecek olan okulun açılması hazırlıklarını devam ettiren KURDİ-DER ve Diyarbakır Eğitim-Sen Şubesi yetkililer, söz konusu \"soruşturma\" tehdidine cevapları ve görüşlerini DİHA\'ya değerlendirdi.

KURDÎ-DER\'den Rifat Ronî, Kürtlerin yıllardan bu yana kendi ana dillerinde eğitim görme talepleri olduğunu, fakat bu taleplerin şimdiye kadar devlet tarafından cevaplanmadığını belirtti. Ronî, Kürt halkının artık pratik adımlar atarak bu isteklerini hayata geçirmek istediklerini söyledi. Üç Kürtçe okul kurulması kararının alındığını kaydeden Ronî, \"Anadilde eğitime başlayacak olan okullar bu ayın 15\'inde açılarak, eğitime başlayacak\" dedi. Bağlar Kaymakamlığı tarafından gönderilen tebligatı da değerlendiren Ronî, devletin \"sizin ne böyle bir eğitim başlatmaya hakkınız, ne de bunu devletten isteme hakkınız var\" dediğini ifade etti.

\'TEHDİTLERİ UMURSAMIYORUZ\'

Yapılan tehditleri umursamadıklarını, önlerine koydukları hedefte çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ronî; \"Devlet Kürtlerin bu yöndeki isteklerini göz önünde bulundurur, bu şekilde yaklaşır ve uygulamalar geliştirirse sorun yok. Ama yine yasaklama ve ayırımcılıkla yaklaşırsa Kürtler önlerinde ki programa uyar ve onu uygular\" diye konuştu. Ayın 15\'inde saat 11.00\'da olayı protesto edeceklerini ve yapılacak yürüyüşün ardından okulun açılışını yapacaklarını belirten Ronî, \"Okulumuzu tüm engelleme ve yasaklamalara rağmen açacağız. Yapılan haksızlığı kabul etmeyeceğiz. Eğer bunlara karşın devlet okulların yıkılması yoluna başvurursa Kürt halkı da okullarını savunacaktır\" dedi.

\'EĞİTİM HAKKININ TARTIŞILMASI KABUL EDİLEMEZ\'

Gönderilen tebligatla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Diyarbakır Eğitim-Sen Şube Sekreteri Sadrettin Kaya ise, bu yüzyılda anadilde eğitim hakkının tartışılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Ana dilde eğitim hakkının sadece Kürtler için değil, bütün halklar için vazgeçilemez bir hak olduğunu belirten Kaya \"Biz anadilde eğitim hakkı politikalarımız için şu ana kadar büyük bedeller ödedik. Tüm bu büyük bedellere rağmen asla taviz vermedik\" dedi.

\'DESTEK VERECEKLERİNE, ZORLUK ÇIKARIYORLAR\'

Kürt halkının yıllar süren mücadelesi, anadilde eğitim hakkı için pratik adımlar atılması merhalesine getirdiğine dikkat çeken Kaya \"Devlet yetkilileri şu ana kadar bu hak için herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Bu talebe cevap vereceklerine, zorluk çıkarıyorlar\" dedi. Kürt halkının bu politikalara karşı bir karar aldığını ve bu kararları hayata geçireceklerini dile getiren Kaya, \"Gönderilen bu tebligata baktığımızda bilinenin ötesinde bir şey göremiyoruz\" diye konuştu.

\'HALKIN KARARLARINA SAYGILI OLUN\'

Gönderilen tebligatla ilgili olarak Eğitim-Sen Hukuk Komisyonu tarafından yetkili mercilere başvuru yapacaklarını belirten Kaya konuşmasını şöyle tamamladı: \"Kürtçe eğitim için açılan okulumuzda açılışımızı yaptığımız gün eğitim vermeye başlayacağız. Devlete sesleniyoruz: Bu yönde kararlı olan ve çalışmalar yürüten bu halkın kararlarına saygılı olun ve destek verin.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 25304 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:23:25:31
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x